GW Persson: Polisen försöker ställa sig i bra dager

Foto: Leif GW Persson.
NYHETER

Motdemonstranterna anklagades för att ha använt kraftigt våld mot polisen i Malmö i helgen.

Nu tar polisen tillbaka delar av uppgifterna.

– Man försöker ställa sig i så bra dager som möjligt. Det var likadant efter händelserna i Husby, säger Leif GW Persson.

Först publicerade polisen sin version om vad som hände under den uppmärksammade demonstrationen på Limhamns torg i Malmö. Varför red polisryttare på och fällde flera personer? Varför körde en av polisbussarna på en man?

Polisen skrev att motdemonstranterna kastat ”stora gatstenar och ammoniak i stor omfattning mot polis”. I pressmeddelandet, som på måndagen fortfarande låg kvar på polisens hemsida, står också att ambulanser och ambulanspersonal blivit attackerade av motdemonstranterna:

”Vi har arbetat med att få in ambulanspersonal till plats, vilket har varit svårt. Både ambulanspersonal och polis har i detta läge blivit angripna av våldsverkare”.

Pressmeddelandet publicerades i lördags. Men när lokala medier börjat ifrågasätta uppgifterna så ändrade sig polisen plötsligt.

– Jag kan inte säga att det kastades gatstenar. Men bland allt som kastades mot poliserna och polisryttarna, bland annat petflaskor och glasflaskor med ammoniak, fanns stenar. I vår händelselogg finns också en uppgift från poliser som sett hur gatstenar brutits upp. Vi undersöker nu närmare vem som lämnat den upplysningen, sa Håkan Jarborg Eriksson, kommenderingschef och ansvarig för polisinsatsen i Limhamn, på måndagen.

Dementerar de egna uppgifterna

Kort efteråt kom ett nytt pressmeddelande. I det dementerar polisen de egna uppgifterna om att ambulanspersonal ska ha attackerats och att gatstenar och ammoniak ska ha kastats i ”stor omfattning”.

"I dagsläget har vi inga uppgifter om att det kastades gatsten”, står det i det nya meddelandet

Polisen backar även om uppgiften om ambulanserna:

”Ambulanspersonal har inte blivit fysiskt angripna men har varit hårt ansatta av demonstranter på platsen.”

Leif GW Persson är inte förvånad:

– Det är inte första gången det har hänt. Det var likadant efter händelserna i Husby, där ändrades det friskt i rapporteringen redan samma kväll, säger han.

Den före detta polisprofessorn tror inte att polisens våld kommer att leda till någon förundersökning.

– Nej, det blev inget med det i Husby och det kommer inte bli något med det här heller, säger han.

De första felaktiga uppgifterna hade i går hunnit spridas ordentligt, bland annat på sajten Nyheter i dag som drivs av den före detta SD-politikern Chang Frick.

Uttalade sig i media

I en artikel med rubriken ”Kastade frätande ammoniak mot polishästar – Veterinär: Livsfarligt” citeras Patric Fors på Skånepolisens länskommunikationscentral.

– Vi var tvungna att sätta in ryttare för att försöka skingra folkmassan. Då gick motdemonstranterna till attack mot ryttarna och mot polishästarna. De riktade sparkar mot polishästarna och använde gatstenar och annan bråte och vattenballonger som de hade fyllt med ammoniak, säger Patric Fors i ett samtal som bandats av sajten.

Tidningen uppger att ambulanspersonalen blev attackerad – en uppgift som polisen dementerade redan under måndagen.

Artikeln på Nyheter i dag hade under måndagen delats över 21 000 gånger på Facebook. Den låg då fortfarande, efter polisens nya pressmeddelande, ute på sajten, men skulle enligt Chang Frick uppdateras.

Vid 18-tiden på måndagen hade polisen upprättat totalt tio anmälningar från händelsen på Limhamns torg: bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt olaga hot. På måndagen släpptes också de två personer som suttit anhållna, misstänkta för brott begångna under demonstrationen i lördags.