10 000 anmälda till antinazidemonstration

NYHETER

På lördag demonstrerar nazister från Svenskarnas parti i Stockholm.

Till motdemonstrationen har över 10 000 personer anmält sig.

Samtidigt kraftsamlar polisen och tar in extra personal - från Malmö.

– Det är inte ridande personal som kallas in som förstärkning, säger Johan Grenfors, biträdande chef för Rikskriminalpolisen.

Klockan 14 på lördag inleder Svp-nazisterna sin demonstration från Gustaf Adolfs torg i centrala Stockholm.

En timme innan dess påbörjas motdemonstrationen som arrangeras av organisationen Linje 17. På Facebook hade på fredagsmorgonen över 10 600 personer tackat ja till att komma.

Ola är en av arrangörerna i Linje 17.

– Vi vet av erfarenhet att ett ja på Facebook inte alltid betyder att man kommer, men vi hoppas så klart bli så många som möjligt.

Kritisk mot Malmöpolisen

Han beskriver varför han anser demonstrationen behövas:

– Dels är det en markering mot den människofientliga, rasistiska politik och det våld som Svenskarnas parti står för och dels är det för att markera mot nazistisk närvaro i det offentliga rummet, säger han och fortsätter:

– Även om det här är en liten grupp så får de många att uppleva reellt hot där de etablerar sig, som i Kärrtorp. Det är lätt att säga att man ska tysta ihjäl dem om man själv inte tillhör en grupp som utsätts för ständiga hot av dem, som hbtq-personer eller människor med utländsk bakgrund.

Förra helgen slog och red polisen ned människor i samband med en demonstration mot Svp i Limhamn i Malmö.

– Vi tycker polisen betedde sig helt bedrövligt, oförsvarligt. Att använda den typen av potentiellt dödligt våld mot en stor massa människor står inte på något vis i proportion till demonstrationen som pågick, oavsett vilka eventuella brott enskilda demonstranter skulle ha varit misstänkta för, säger Ola.

Kan inte utesluta konfrontationer

Många bland dem som ska demonstrera i Stockholm på lördag uppger sig vara frustrerade över polisens agerande.

– Så klart folk blir förbannade på det, men vi arbetar vidare efter vår plan. Demonstrationen handlar ju inte om polisen utan nazisterna.

Vissa har uttryckt oro för om man kan ta med sig barn till lördagsdemonstrationen, med tanke på händelserna i Malmö.

– Alla ska kunna demonstrera utefter sina förutsättningar. Vi ska ha en familjehörna en bit upp i Kungsträdgården där man kan välja att hålla sig, om man vill undvika marschvägen som går söder om Kungsträdgården, och inte riskera bli inblandade i eventuella konfrontationer eller bråk.

Tror ni att det kan bli konfrontationer?

– Det går naturligtvis inte att utesluta.

Tror ni Malmöpolisens agerande har ökat risken?

– Det går inte att svara på.

Enligt Ola har Linje 17 trots allt haft en god kontakt med polisen inför lördagen.

– Vi förväntar oss så klart att de ska sköta det hela på ett bättre sätt än i Malmö.

Extra poliser - från Malmö

Inför lördagen har Stockholmspolisen begärt in extra resurser via Rikskriminalpolisen. Extra poliser kommer att skickas upp från Malmö, enligt Johan Grenfors, biträdande chef för Rikskriminalpolisen.

Enligt honom är det inget konstigt att poliser från Malmö deltar under lördagen, trots den hårda kritiken som Skånepolisen mött efter förra helgen.

– Det är inte märkligare än att Skånepolisen förra helgen hade förstärkning av resurser från Stockholm och Västra Götaland. Nu är Stockholm i ett läge där det behövs förstärkning. Det här är rör sig om uniformerad personal som har utbildning i att hantera stora mängder människor. Det är inte ridande personal som kallas in som förstärkning, säger han.

Från sjukvårdens sida meddelar St Görans sjukhus att man förstärkt akuten med ett mindre antal extrapersonal, däribland vakter. Även landstinget har höjd beredskap, men varken Södersjukhuset eller Karolinska Universitetssjukhuset har kallat in extra resurser.