Nyheter

Fler asylsökande i år

Migrationsverket.
Migrationsverket.

NYHETER

Migrationsverkets nya prognos för asylsökande bekräftar verkets prognos i november att fler asylsökanden väntas i år jämfört med förra året. Verkets prognos i november på ett spann mellan 80 000 –105 000 står sig. Huvudantagandet sänks dock från 95 000 till 90 000.

– Det främsta skälet till det är att framkomlighetsvägarna försvårats av konflikten i Libyen, vilket gjort det svårare för eritreaner att ta sig till Italien, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till TT.

Antalet ensamkommande barn väntas bli 7 000–8 600. Behovet av platser i kommunerna kommer att fortsättningsvis vara stort. På grund av det ökade antalet asylsökande som söker skydd i Sverige kommer Migrationsverket att behöva ytterligare cirka 15 000 boendeplatser under 2015.

Migrationsverket lanserar nu en ny upphandlingsmodell, vars syfte är att ta hänsyn till de kommuner som i dag tar ett stort ansvar. Verket är bundet av lagen om offentlig upphandling, vilket gör att man inte kunnat styra boendet. Med den nya modellen hoppas man kunna göra det. Men Anders Danielsson räknar med att förslaget kommer att överklagas.

– Jag hoppas det. Vi vill testa om detta är lagligt. Vi vill ju inte kringgå lagen utan det här en tolkning vi gör, säger han.

Modellen bygger på en fördelningsnyckel, vilket innebär att kommuner som redan i dag tar ett stort ansvar i förhållande till sin folkmängd i möjligaste mån ska kunna undantas från ytterligare boenden.

Det ska ske genom att anbud som lämnas för boenden som vill nyetableras i dessa kommuner beläggs med ett ekonomiskt påslag. Det innebär att dessa anbud placeras längst ner i rangordningen. Anläggningen blir då bara aktuell för Migrationsverket om det inte finns några andra alternativ.

Modellen kommer enligt Migrationsverket endast ge önskad effekt om personer som beviljas uppehållstillstånd inte fastnar i Migrationsverkets asylboenden i avvaktan på kommunplacering.

TT

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Apohem

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter