12 danskar åt fläskrullad – dog

Foto: TT
NYHETER

Tolv danskar har avlidit och ytterligare ett antal är svårt sjuka av listeria sedan de ätit smittat pålägg.

Det danska livsmedelsverket stängde i går det företag som tillverkat den bakteriesmittade rullsyltan.

Smittan har lokaliserats till företaget Jörn A. Rullepölser i Hedenehusene på Själland.

– Det är djupt olyckligt att våra lammrullepölser med stor sannolikhet har orsakat sjukdom och dödsfall, skriver företagets direktör Palle Andersen i ett pressmeddelande.

– Detta påverkar oss helt otroligt mycket – såväl medarbetare som ledning. Därför samarbetar vi naturligtvis på alla sätt med myndigheterna och kallar tillbaka alla våra produkter för att eliminera riskerna. Vi gör också allt för att reda ut hur detta har kunnat ske.

Har smittats under sommaren

15 av de 20 som insjuknat och avlidit har smittats av listeriabakterien nu i sommar. Det handlar om elva kvinnor och en man som har dött. De kommer från olika platser i Danmark och är mellan 43 och 89 år gamla.

Samtliga dog inom 30 dagar efter att de drabbats av bakterien. Myndigheterna betonar att det handlar om personer som också haft bakomliggande faktorer som påverkat utgången, att de exempelvis kan ha varit svaga på grund av annan sjukdom.

– Är man svag i övrigt är det lättare för bakterien att få fotfäste, säger forskaren Steen Ethelberg på Seriuminstitutet till Berlinske.

Han uppger också att man är helt säker på att det är rullsyltan som gjort samtliga drabbade sjuka.

Har tagit nya prover

Det danska livsmedelsverket har tagit prover hos det företag som producerat rullsyltan.

”De nya proverna från verksamheten visar positivt på listeria”, uppger man och har därför beslutade man idag att omedelbart stänga företaget.

Samtidigt har man nu satt igång en kontroll av företagets övriga produkter, främst smörgåspålägg och pölser.

Tillverkaren har främst levererat sina produkter till storkök, bland annat på sjukhus och ålderdomshem. Det är också här de flesta dödsfallen inträffat.

Lokalerna hos Jörn A. Rullepölser ska nu genomgå en omfattande sanering och kontroll innan man åter för börja producera smörgåsmat.

Även 2012 hittades listeria i produkter som företaget hade levererat till bland annat restauranger.