”Alla som vi träffar är extremt tacksamma”

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Martin Ilander säger att han och resten av insatsstyrkan är väldigt tacksam för allt stöd som de får från de boende i området.
NYHETER

RAMNÄS. Här återvänder de sotiga hjältarna som kämpar mot jättebranden tolv timmar i taget.

– Vi släckte elden i skogen ovanför en kvinnas hus. Hon kom ut med kaffe och nybakade bullar och visste inte hur hon skulle kunna tacka oss, säger Martin Ilanner, 41.

Runt 200 personer arbetar med att bekämpa branden i Västmanland.

Två av dem är Martin Ilanner, 41, styrkeledare, och Erik Helmborn, 32, brandman från Göteborg.

– Vi jobbar tolvtimmarspass och är sedan lediga i tolv timmar. Vi två jobbar från tio på förmiddagen till tio på kvällen, säger Erik.

Hungriga och trötta

Ett lager av svart sot täcker deras händer och uniformerna är täckta av smuts när de återvänder efter ett pass i skogen – både hungriga och trötta.

– Allt bygger på begränsningslinjerna. Vår uppgift är att branden inte ska sprida sig, även om det är torrt och det är vind. Branden får inte komma längre nu, säger Martin.

’Branden sitter djupt’

Kollegan Erik säger att branden sitter djupt nere i den torra marken.

– När vi har släckt den på ett ställe och går vidare börjar det pyra och flamma upp där vi just har släckt den. Så vi släcker inte branden helt, utan måste gå tillbaka och släcka den igen, säger han.

–  Vi lägger på fruktansvärda mängder med vatten, men det torkar upp.

Ingen i staben har kommit till skada men arbetet är riskfyllt.

– Rötterna har brunnit av, så träd faller runt omkring oss, säger Erik.

Fick kaffe och bullar

Martin Ilander säger att han och resten av insatsstyrkan är väldigt tacksam för allt stöd som de får från de boende i området.

– Vi släckte elden i skogen ovanför en kvinnas hus. Hon kom ut med kaffe och nybakade bullar och visste inte hur hon skulle kunna tacka oss, säger han.

Tacksamma för stöd

Martin får medhåll från Erik Helmborn:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. De som vi träffar är extremt tacksamma, trots att de har förlorat all mark som de äger.

Duscha, sova, äta

När Martin och Erik går av sitt skift och är lediga under tolv timmar ägnar de sig åt endast tre aktiviteter: duscha, sova och äta.

– Och så ringer vi hem och säger god natt, säger Martin.

När de vaknar väntar tolv nya timmar av kamp mot skogsbranden.