Varnar – för fler hemliga planer från Ryssland

Vladimir Putin planerade ta över delar av Ukraina redan för över ett år sedan, enligt nya uppgifter.

Enligt Allan Widman (FP) ökar nu svenskt intresse för underrättelse om ryska planer.

– Det här är en kalkylerad aggression, mer än vad man tidigare kanske trott, säger han.

– Jag tror säkert det finns ytterligare ryska planer, säger Kent Härstedt (S), vice president OSSE:s parlamentariska församling.

Den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta har avslöjat ett hemligt dokument som sägs visa att Rysslands regering tog fram planen att annektera Krim och ta över andra delar av Ukraina redan i februari 2014, innan Ukrainas förre president Viktor Janukovytj störtades.

”Sämre till mods”

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) har tagit del av rapporteringen under morgonen.

– Det gör en ännu sämre till mods än vad man var innan. Då är det inte något som utvecklats under hand, i ljuset av händelserna på Maidan, utan här fanns redan en plan som var mer långtgående.

Tidigare har man enligt Widman kunnat tänka sig att händelserna har utvecklats successivt, efter hand.

– Det fördjupar allvaret i vår omvärldssituation, att man med berått mod under lång tid haft de här planerna, och att man konsekvent försökt följa dem. Det här är en kalkylerad aggression, mer än vad man tidigare kanske trott.

Han tror att avslöjandena kommer leda till reella konsekvenser.

– För Sveriges del, liksom för många andra länder, ökar intresset för underrättelse om ryska planer. Det här skärper allvaret och understryker Moskvas beslutsamhet om att utöka sitt inflytande på andras bekostnad. Det berör givetvis länder i närområdet och även oss.

”Säkert fler planer”

Försvarsutskottsledamoten Kent Härstedt (S) är vice president i OSSE:s parlamentariska församling, och ledde övervakningen av valet i Ukraina i november.

Han är nyss hemkommen från ännu en resa till Ukraina, där han är involverad i medlingsprocessen.

Han anser det vara modigt av La Gazeta att komma med avslöjandet, trots det tuffa medieklimatet i Ryssland.

– Det är inte förvånande att Ryssland har olika scenarieplanering, men det är förskräckligt och förkastligt när man ser på innehållet i den, att man vill gå in i ett oberoende land på det här sättet.

Om dokumenten visar sig vara äkta, anser Härstedt att detaljerna oroar:

– Det är skrämmande att se att en stor del av planerna fullföljts. Och jag tror säkert det finns ytterligare planering om vad som ska komma att ske. I OSSE är vi väldigt bekymrade över våldet, och över det bräckliga stillestånd vi har.

”Ingen slump”

Härstedt tror inte opinionen påverkas av nyheten, varken inom eller utanför Ryssland. Han menar att det till största del bekräftar bilden som de flesta haft:

– Att det här inte bara händer av en slump. Det krävs en enorm logistik med ammunition, mat, förnödenheter, reservdelar, fordon, bränsle. Det kan det här området inte klara av själva. Ryssland säger sig ju inte vara inblandat överhuvudtaget, och visar sig dokumenten vara äkta är det självklart väldigt negativt för Rysslands del. De kommer därefter i så fall ha svårt att hålla linjen att de inte är involverade.

OSSE:s uppdrag är att medla och hitta en väg ut ur situaitonen.

– Även om oddsen är bistra är det ändå färdriktningen. Alternativet är att det förs in ännu mer vapen och ännu mer stridande i området. Just nu uppskattar vi de små stegen som tas. Många oroas över att Ryssland även vill inta Mariopol, för att få tillgång till en hamn.

I förra veckan gick utrikesminister John Kerry ut med att ytterligare sanktioner kommer att införas, på grund av separatisternas brott mot den senaste överenskommelsen om vapenvila enligt Minskavtalet.

Publisert: