C: ”Skånberg driver KD ur riksdagen”

Konservativa KD-profilen Tuve Skånberg vänder sig emot Ebba Busch Thor som partiledare – eftersom hon är för abort och homosexuellas rätt att adoptera.

Det får allianskollegor att ifrågasätta KD:s framtid inom Alliansen – och i riksdagen.

– Skånberg driver Kristdemokraterna ur riksdagen, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley.

Ebba Busch Thor är en av dem som kandiderar som ny partiledare för Kristdemokraterna. I Ekots lördagsintervju uppgav hon att hon helt står bakom svensk abortlagstiftning, och att hon står bakom att ensamstående och homosexuella ska ha rätt att adoptera.

”KD mäler sig ur Alliansen”

Det har fått den KD-riksdagsledamoten Tuve Skånberg att vända sig emot henne.

– När hon tömde allt vad Kristdemokraterna har kämpat för, men några få svar i Lördagsintervjun, så kände jag att det är inte min kandidat, säger han i dag till Sveriges Radio.

Uttalandet har väckt starka reaktioner på sociala medier. En av dem som twittrat är europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

Till Aftonbladet säger han att Skånbergs hållning riskerar spräcka Alliansen.

– Skulle Skånbergs politiska linje vinna gehör inom KD, skulle KD mäla sig ur allianssamarbetet.

”Fult angrepp”

Dessutom ser han stora faror för Kristdemokraterna som parti.

– Skånbergs hållning driver KD ur riksdagen. Det skulle definitivt göra det om den blev partiets hållning. Ebba Busch Thor har ju gjort en riktig analys om att HBTQ-frågorna är väl förankrade i den svenska folksjälen. Då ska man kanske försöka hitta andra konservativa familjefrågor att driva.

Federley framhåller att det inte är upp till honom vem KD väljer till partiledare.

– Men det Tuve Skånberg spelar upp är något som Kristdemokraterna inte lyft på väldigt länge, och det är långt ifrån partiledningens linje. Det han gör i dag är dels att skapa osämja inom Alliansen, men det är också ett fult internt angrepp på en av partiledarkandidaterna.

KD-riksdagsledamoten Carolins Szyber svarar Federley på twitter: "Tror detta mer är Tuves sätt att låsa fast Ackos ståndpunkter. Därför viktigt säga vad man står så andra inte gör det åt dem."

”Lämnade argumenten därhän”

Tuve Skånberg (KD) uppger för Aftonbladet att han sedan länge bestämt sig för att stödja Acko Ankarberg som kandidat.

Det som befäste hans beslut var Ebba Busch Thors svar i Ekot.

– Det hon deklarerade är att hon är liberalare än partiet. Jag tror inte vi behöver en liberalare hållning, det finns andra partier för det.

– Det handlade framför allt om att hon förordade, accepterade, lagstiftningen om homosexuellas och ensamståendes rätt att adoptera barn. KD har hållningen att för att barn ska må bra så har de behov av båda föräldrarna. Hela den argumentationen lämnade hon därhär, och den är viktig för mig.

Om Busch Thors svar om abortlagstiftningen säger Skånberg:

– Hon gav beskedet att abort upp till vecka 22 med Socialstyrelsens godkännande är okej. Utan att nämna att KD problematiserar aborter, att det är ett etiskt dilemma, att det är en vågskål mellan två liv. Att vi vill ha en nollvision.

”Borde tänka på C”

Att Federely menar att adoptions- och abortfrågan riskerar KD:s framtid i riksdagen och Alliansen kommenterar Skånberg så här:

– Jag tror att Federley är centerpartist och det är det partiets bästa han ska hålla för ögonen.

Michael Anefur, KD:s distriktsordförande i Skåne, är kritisk:

– Det är många fel i Tuve Skånbergs uttalande. Vi har en god tradition i vårt parti, att vi talar inte illa om vår kandidater. Det är trist att han försöker smutsa ned kandidater, det känns oerhört olämpligt. Det kändes som dagens plump.

– Det finns även sakfel i hans kritik: om att hon uttalat sig för svensk abortlagstiftning. Det har partiet sedan länge stått bakom. Antingen har han inte förstått vad partiet tycker, eller så driver han en egen linje. Han representerar en oerhört liten klick inom partiet.

Publisert: