Svenska ministern gör succé – i Turkiet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ung, feminist, snygg = <3

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Gabriel Wikström.

Turkiet har gett oss kebab, yoghurt, Orhan Pamuk och Tarkan.

Sverige vill inte vara sämre – och vår nye idrottsminister har på ett par dagar blivit ett turkiskt fenomen, nu kan han inte ens twittra om U21-segern utan att spammas med turkiska kärleksförklaringar.

– Det har varit en snackis i flera dagar i Turkiet, säger Gabriel Wikström.

Det lär ha börjat i söndags när en turkisk person med många Twitter-följare uppmärksammade den nyblivne unge svenske ministern Gabriel Wikström.

– Helt plötsligt såg jag att jag fick väldigt många nya följare från både Turkiet men även andra delar av Europa, säger Gabriel Wikström.

Han tyckte det var en kul grej och ville skriva ett litet tack på turkiska.

– Så jag tog hjälp av Mehmet Kaplan i regeringen. Han fick skriva ett tacktweet på turkiska som jag skickade ut. Därefter exploderade det hela, säger Gabriel Wikström.

Snyggminister

Den förre SSU-ordföranden har vid 29 års ålder utsetts till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i Stefan Löfvens nya regering. Men det är inte enbart hans politiska gärning som gjort honom stor i Ankara, av Twitterinläggen att döma: I Turkiet har Gabriel Wikström blivit känd som ”den snygge ministern”.

– Det är klart att det är smickrande, det ska jag inte sticka under stol med. Jag tror ändå att det som gör att gensvaret blivit så enormt är kombinationen av att jag är hyfsat ung och har fått förtroendet att sitta i Sveriges regering, säger han.

På bara några dagar har han fått flera tusen nya följare på sin Twitter, turkisk media har skrivit utförligt om honom och under tisdagkvällen medverkade Wikström i turkiska CNN.

– De ställde frågor om att Sverige har en regering som är ung och med stor mångfald, bland annat ministrar med turkisk bakgrund, säger Gabriel Wikström.

Många retweets

Hysterin tog ministerns stab på sängen.

– Ja, vi har nog inte riktigt förstått vad som har hänt, om jag ska vara helt ärlig, haha, säger pressinformatören Christian Scharf.

Twitterinlägget där Wikström på turkiska tackar alla sina nya följare har i skrivande stund publicerats vidare av nästan 3 500 andra twittrare.

– De verkar vara fascinerade över att han är en så pass ung minister och över att vi har en sådan stor mångfald i regeringen med ministrar med turkisk bakgrund. Och så tycker de att han är snygg också, säger Christian Scharf.

Inte bara på skoj

Men Gabriel Wikström vill inte bara skoja bort de nya följarna.

– Kan jag verka som en förebild för unga människor och visa att man kan ta plats i en regering och påverka politiken på allvar så är jag väldigt nöjd med det.

Och han lovar att det kan bli fler turkiska tweets från twitterkontot, som han sköter själv.

– Det blir definitivt fler tweets på engelska, och jag är säker på att Mehmet hjälper mig att twittra något mer på turkiska, säger Gabriel Wikström.

Publicerad: