Stridsbåt körde in i kaj – två till sjukhus med helikopter

Försvarsmakten tillsatte krisledningsgrupp

Under tisdagsförmiddagen gick en stridsbåt på grund utanför Möja i Stockholms skärgård.

Sju personer fick föras till sjukhus – sex av dem var värnpliktiga.

– En person kommer ligga kvar på sjukhuset för observation, säger Jonas Olsson, kommunikationschef på Amfibieregementet.

Strax före klockan 12 larmades kustbevakningen och sjöpolisen. En stridsbåt 90 hade gått på grund strax väster om Möja.

– Vi har en pågående insats där en stridsbåt har fått landkänning, säger Lina Toresson, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, i Aftonbladet TV.

Försvarsmakten uppger att båten under en landstigningsövning kört in i en kaj vid ön Lådna.

18 personer ombord

18 personer var ombord på båten, enligt Sjö- och flygräddningscentralen. Två av dem fick skallskador och fördes till sjukhus akut.

– Två personer fördes till Karolinska sjukhuset med helikopter och fem fördes till vägambulans, säger Daniel Lindblad vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Sex av de sju som fördes till sjukhus kommer att återvända till förbandet inom kort, säger Jonas Olsson, kommunikationschef på Amfibieregementet, under eftermiddagen.

– Vi kommer genomföra vidare samtal med dem. En person kommer ligga kvar på sjukhuset för observation men ingen har livshotande skador, det är viktigt att framhålla, säger Jonas Olsson.

Majoriteten gjorde lumpen

Av de sju skadade var sex personer värnpliktiga. Det är oklart vem av dem som kommer stanna på Karolinska sjukhuset för observation.

– Det här är en väldigt vanlig övning som vi genomför, att vi har våra stridsbåtar och åker fram mot kajer eller stränder. Nu kommer vi, som alltid när sådana här saker sker, utreda vad som hänt och arbetet leds av sjösäkerhetsofficeren. Samtidigt kommer polisen utreda detta som en arbetsplatsolycka, säger Jonas Olsson, kommunikationschef på Amfibieregementet.

Helikoptern med skadade landar på Karolinska sjukhuset i Solna.
Helikoptern med skadade landar på Karolinska sjukhuset i Solna.
Publisert: