Nu ska läget klarna – V ska sätta ner foten

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.

Mer än fyra månader av oklarhet, förvirring och spekulationer – men i dag kan det faktiskt klarna.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp ska mötas och partiet kan antingen fälla eller passivt släppa igenom regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Ända sedan valet den 9 september har det i stort sett varit klart att det blir S-ledaren Stefan Löfven eller M:s Ulf Kristersson som ska leda nästa regering om det inte går till extraval. Men väldigt mycket i övrigt kring möjliga och omöjliga samarbeten och mandatflirtar har varit uppkastat i luften. Det har fortsatt att sväva där – men sedan C och L i helgen slutligen beslutat sig för att stödja Löfven kan det vara dags för landning.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Det innehåller enligt V allt för mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse. Enligt uppgift till TT lutade det inför ett möte med V:s partistyrelse på söndagskvällen åt ett nej. Och om V aktivt röstar nej i omröstningen i riksdagen på onsdag faller hela korthuset.

På måndagen ska riksdagsgruppen träffas. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter riksdagens talman Andreas Norlén klockan 11.40.

Vänsterpartiet i Malmö har dock redan bestämt sig och gett besked om sin inställning. På sin hemsida skriver V i Malmö att de enhälligt beslutat att i frågan om statsministeromröstningen stödja att Vänsterpartiets riksdagsgrupp ska rösta nej till Stefan Löfven.

"Den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och MP är ett rent högerpolitiskt projekt", skriver V Malmö på sin hemsida.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM