De vill byta ut ojämställt alfabet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Bokstaveringsalfabetet som polisen använder vid kommunikation består enbart av mansnamn. Det vill Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen ändra på. Arkivbild.

Bokstaveringsalfabet som används av svenska myndigheter i dag är ojämställt och bör bytas ut, föreslår Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I bokstaveringsalfabetet, som används av exempelvis Försvarsmakten och Polisen, ingår bara traditionellt svenska mansnamn som Adam, Bertil och Sigurd. Så har det varit sedan 1891 men det är hög tid att ändra på det, menar organisationerna bakom artikeln.

"Att inkludera fler än bara män med traditionellt svenska namn är viktigt för att synliggöra den bredd av människor som finns i samhället. Vi behöver kunna tala med ett språk som är allas.", skriver Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen.

Det nya bokstaveringsalfabetet som organisationerna föreslår innehåller namn som Pippi, Khaled, Doris och Laila. Alfabetet ska även ha granskats av experter inom språk och fonetik för att säkerställa hörbarhet och funktionalitet.

Publicerad: