Akilov hotad igen – andra fångar rädda få ”dåligt rykte”

avAnders Johansson

Livstidsdömde Rakhmat Akilov blev misshandlad på Kumla-anstalten och omplacerades till Hall.

Men även där har terroristen fått problem.

– Han hotas av en intagen som inte vill förknippas med honom, uppger en källa.

40-årige Akilov dömdes 7 juni till livstids fängelse och därefter utvisning för lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm. Som alla långtidsdömda hamnade han på riksmottagningen på Kumla för utredning.

Den visade att det fanns hög risk för rymning, och hög risk att han gör sig skyldig till våld eller hot, eller annan kriminalitet.

Han uppvisade bland annat ”en hänsynslös, uthållig och kontrollerad våldskapacitet i kombination med en rigid ideologisk övertygelse.”

I riskbedömningen underströks också att han inte skulle ges möjligheter till samröre med ”likasinnade” för att undvika att han influerar andra.

1 av 5 | Foto: Polisen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Blev misshandlad

Han placerades därför på säkerhetsenheten Fenix på Kumla. Men kort efter ankomsten dit blev det bråk med andra fångar.

En 24-årig gängkriminell, dömd till fyra år för bland annat grovt vapenbrott, tog sig in i hans cell. Vakterna ska ha hört skrik och smällar och när de upptäckte att Akilov låg på golvet aktiverades larmet.

Båda sattes därefter i isolering. Men sedan kunde han inte vara kvar.

Han flyttades därför helt nyligen till Hall, till en säkerhetsavdelning med sex platser.

I kriminalvårdens beslut som Aftonbladet tagit del av, motiveras omplaceringen med ”klientkonstellationsskäl”.

Enligt källuppgifter sitter för närvarande bara en annan intagen på Akilovs nya avdelning - en livstidsdömd som var med i en uppmärksammad skjutning för några år sedan. Och den fången betraktar sig som raka motsatsen till likasinnad med Akilov. Han har därför hotat Akilov och försökt få honom flyttad för att inte själv riskera att bli betraktad som en kompis till Akilov.

”Orolig få sitt rykte förstört”

– Han har sagt att han inte kan sitta med honom för att det skulle förstöra hans rykte inne på anstalten, säger en källa till Aftonbladet.

– Det skulle försvåra hans placeringar på andra avdelningar då andra intagna skulle ifrågasätta varför han valt att sitta med Akilov.

Enligt Aftonbladets uppgifter är Akilov nu mycket rädd att det ska hända honom något. Han lämnar inte sin cell om den andre fången är ute på avdelningen.

– Han har hittills varit väldigt låg och tillbakadragen,

Han ska ha berättat om rädslan för personalen som fört det vidare till anstaltens ledning - som enligt källan valt att inte ta hoten på allvar.

”Har stort våldskapital”

Den livstidsfånge som nu sitter tillsammans med Akilov på Hall var tidigare också placerad på Fenixbunkern på Kumla.
– Han har ett stort våldskapital och har vid flera tillfällen placerats på isoleringen på Fenix efter att ha vägrat lyssna på personalens anvisningar, säger en källa. Han var också hotfull mot personalen.

Enformiga dagar

Dagarna inne på Akilovs avdelning ser väldig lika ut. De börjar med upplåsning klockan sju och en halvtimmes promenad på förmiddag och eftermiddag. Matutdelning sker vid lunch och middag. Personal är inte där hela tiden däremot sker konstant kameraövervakning. Klockan 19 är det inlåsning för kvällen.

Akilov har ingen kontakt med någon annan utanför anstalten än sin advokat Robin Söder. Advokaten uppger att han ännu inte nåtts av informationen men känner igen ”logiken” inne på fängelser att vissa fångar vill ta avstånd från andra.

ARTIKELN HANDLAR OM