Ny bok: Trumps order efter Assads gasattack – ”Döda alla”

avNiklas Eriksson

Diktatorn Bashar al-Assad anklagades för att ha mördat barn med massförstörelsevapen.

Gasattacken ska ha fått Donald Trump att utfärda ordern:

– Vi dödar den jäveln. Vi går in. Vi dödar varenda en av de där jävlarna, ska Trump ha sagt enligt legendariska Watergate-avslöjaren Bob Woodwards nya bok.

Bob Woodward och Carl Bernstein var de Washington Post-reportrar som avslöjade Watergate-skandalen som fick president Richard Nixon att avgå.

Nu har den förstnämnde djupdykt i hur det ser ut på insidan av Vita huset med Donald Trump vid rodret. Den legendariske reportern har genomfört hundratals intervjuer med dem som jobbat närmast Trump och deras vittnesmål ska publiceras i Bob Woodwards kommande bok om Trump med titeln ”Rädsla: Trump i Vita huset”.

Bland de första uppgifterna från boken som började spridas under tisdagen var hur högt uppsatta tjänstemän i Vita huset gömde dokument från Trump för att hindra honom från att skriva under dem. Ett försök att hindra totalt kaos, enligt de intervjuade uppgiftslämnarna uppger Washington Post som tagit del av boken.

1 av 3 | Foto: Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
USA:s president Donald Trump.

”Som en femte- eller sjätteklassare”

Ett annat exempel beskriver Donald Trump som ”totalt ointresserad” av världspolitiken. Försvarsminister James Mattis ska efter en dragning om läget på den koreanska halvön som bland annat handlade om en möjlighet att upptäcka en missiluppskjutning i Nordkorea inom sju sekunder i stället för 15 minuter ha varit ”utmattad”, enligt Woodwards opublicerade bok.

– Mattis sa till nära medarbetare att presidenten agerade – och hade samma förstånd – som en femte- eller sjätteklassare, säger en källa enligt Woodward.

I en annan episod som rörde Mattis ska Trump ha krävt att USA lönnmördade Syriens diktator efter uppgifter om att Bashar al-Assad ska ha använt massförstörelsevapen mot barn.

”Vi dödar den jäveln”

Kemgasattacken i Douma i april 2018 kostade ett 40-tal människor livet och hundratals skadades svårt. Den ska ha fått Donald Trump att utfärda en dramatisk order till den före detta generalen James Mattis:

– Vi dödar den jäveln. Vi går in. Vi dödar varenda en av de där jävlarna, ska Trump ha sagt enligt legendariska Watergate-avslöjaren Bob Woodwards nya bok.

Mattis ska ha avslutat samtalet med att säga att han skulle ta itu med det direkt. Till presidenten.

Till sina kollegor sa han efter att han lagt på att de absolut inte skulle iscensätta något lönnmord:

– Vi ska inte göra något av det där. Vi ska vara mycket måttfulla, ska Mattis ha sagt enligt Woodwards uppgiftslämnare.

I stället tog de fram den plan om flygbombningar som kom att sättas i verket – till Trumps glädje.

Vita huset säger i ett uttalande att boken inte är ”något annat än fabricerade historier, från missnöjda tidigare anställda, berättade för att få presidenten att framstå i dålig dager”.

Därför lyckas Trump skaka av sig skandalerna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

USA