Ensamseglare räddad 300 mil från land

avTT

Foto: AP/TT
Abdhilash Tomy, till vänster, räddas från sin skadade båt Thuriya i södra Indiska oceanen.

Den indiske ensamseglaren Abhilash Tomy har räddats av ett franskt fartyg 300 mil från Australiens kust. Tomy deltog i tävlingen Golden Globe Race när han kapsejsade i en storm och skadade ryggen svårt.

"Gått runt. Bruten mast. Allvarlig ryggskada. Kan inte resa mig."

Meddelandet från den indiske ensamseglaren Abhilash Tomy följdes av 15 timmars radiotystnad och väckte starka farhågor. Abhilash Tomy deltog i kappseglingen Golden Globe Race när han 300 mil från Australiens kust drabbades av en storm och kapsejsade med sin knappt tio meter långa segelbåt Thuriya.

Tävlingsledningen larmade omedelbart sjöräddning i Australien och Indien och fartyg i området inledde en räddningsoperation. Först på plats var det franska fartyget Orion, som två dygn efter det första larmet kunde undsätta Abhilash Tomy, uppger CNN.

Försökte bistå

Ytterligare en seglare, irländaren Gregor McGuckin, har avbrutit tävlingen och ska transporteras till sjukhus på ön Amsterdam Island tillsammans med Tomy.

Gregor McGukin drabbades av samma storm och förlorade riggen, men med hjälp av en nödrigg och motor tog han sig nästan hela vägen fram till Abhilash Tomy i ett försök att bistå sin tävlingsmotståndare.

Abhilash Tomy är officer i den indiska flottan och har tidigare seglat ensam jorden runt non stop. Hans öde har väckt stor uppmärksamhet och Indiens president tackade Frankrike och Australien på Twitter när seglaren hade blivit bärgad.

Gammal teknik

De tävlande i Golden Globe Race tillåts använda ett minimum av modern utrustning och navigerar med hjälp av stjärnorna och sjökort. Ombord på båtarna finns dock sattelittelefoner och gps som används vid nödsituationer.

Tomys båt var en replika av Suhaili, den båt som britten Robin Knox-Johnston seglade när han 1968–1969 blev förste man att ensam segla jorden runt non stop.