Tsunamin i Palu, Indonesien

”Jag såg våra hem bli slukade av jorden”

Av: 

TT

En man i ruinerna i byn Wani utanför Palu.
En man i ruinerna i byn Wani utanför Palu.

NYHETER

Sökandet efter överlevande fortgår i Indonesien, en vecka efter den första jordbävningen som skakade området och den förödande tsunamin som följde.

Dödssiffran har nu passerat 1 500 – och den väntas stiga ytterligare.

Staden Palu på ön Sulawesi ligger i ruiner och nästan 200 000 personer i området är enligt FN i behov av humanitärt stöd. Hundratals kroppar har begravts i massgravar för att undvika sjukdomsutbrott i den tropiska hettan.

Det är oklart hur många människor som fortfarande saknas efter veckans skalv.

– Vi uppskattar att över 1 000 hus begravdes, så kanske saknas fler än 1 000 personer, säger Yusuf Latif, talesperson för Indonesiens sökinsats, till nyhetsbyrån AFP

– Men vi kan inte vara säkra, tillägger han.

Inga signaler

44-åriga Hasnah från byn Petobo utanför Palu blev vittne till hur det första skalvet förvandlade marken till lera.

– Jag såg våra hem bli slukade av jorden. Marken var som en mixer, som mixade allt i sin väg, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Hon har förlorat mer än halva sin familj.

– Jag kan inte ens räkna ut hur många. Två av mina barn saknas, mina kusiner, min syster, min svåger och deras barn är alla borta.

Ju längre tiden går, desto mindre blir hoppet att finna fler saknade människor vid liv. Räddningsarbetarna använder sökhundar och teknisk utrustning som känner av ljud och rörelser i jakten på överlevande.

– I går hörde vi hjärtslag och fick tecken på att någon andades. Vi registrerade inga andra rörelser, så det betyder att det var från någon som inte rör på sig, säger Philippe Besson, chef för den internationella brandmansinsatsen på plats, till AFP tidigt på fredagen.

– I dag får vi inga signaler.

Traumatiska månader

Flera vägar i området är fortfarande avstängda och många människor sover utomhus av rädsla för nya skalv. Samtidigt syns tecken på att livet sakta börjar återgå till något som liknar det normala: Barn leker på gatorna, musik spelas från radioapparater, och elen är tillbaka nästan överallt, skriver AFP.

– Saker blir bättre, säger Azhari Samad, en 56-årig försäkringsförsäljare i Palu.

Att helt återhämta sig kommer däremot att ta lång tid.

– De första sex månaderna blir traumatiska. Kanske kan vi se lite utveckling om ett år. Regeringen kommer att hjälpa till, människor från hela landet kommer att hjälpa till. Indonesier har stora hjärtan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tsunamin i Palu, Indonesien

Indonesien

Tsunami

Jordbävningar