Lurade kvinnor till prostitution med voodoo – döms för människohandel

avWilma Eliasson

Två nigerianska kvinnor kom till Sverige med löfte om jobb i Malmö, men tvingades i stället in i prostitution med voodooritualer.

I dag dömdes en man och en kvinna till fängelse för människohandel.

Med falska löften om jobb tog sig två nigerianska kvinnor till Malmö. Men istället för det utlovade arbetet blev de offer för människohandel och tvingades in i prostitution.

Enligt åtalet blev kvinnorna skuldsatta när de betalade resan till Sverige, och genom juju, en nigeriansk form av voodoo, övertygades de om att de måste betala tillbaka skulden – annars skulle de dö.

1 av 4 | Foto: Polisen
Lurades på frisörsjobb, skrämdes med voodooritualer och tvingades till prostitution.

– Jag har jobbat med människohandel sen 2009, och redan då hade jag en förundersökning med samma omständligheter. Det här inslaget kan te sig främmande för oss, men högst verkligt för den som har en stark övertygelse, sa åklagare Helena Ljung till TT när åtalet väcktes.

Enligt Lisa Green, som samordnar frågor om människohandel i södra Sverige, kan den här typen av voodoo vara ett effektivt sätt att få kvinnor från den här delen av Nigeria att lyda.

Juju-voodoon utövas av en person med en maktposition och det blir svårt för kvinnorna att ifrågasätta.

– För de som tror på voodoo blir det en sanning, säger hon till SVT.

Döms även för grov penningtvätt

Under förmiddagen dömde tingsrätten i Malmö en man och en kvinna till fängelse för brottet, som rubriceras som människohandel. Kvinnan får tre år och sex månaders fängelse och döms även för grovt koppleri.

Mannen dömdes till fyra år och sex månaders fängelse och döms även för grov penningtvätt, det här skriver SVT.

Båda ska betala ut ett skadestånd på 377 500 kronor till de båda målsäganden.

– Spontant är min reaktion att vi är nöjda med att tingsrätten har rubricerat gärningarna som människohandel och att målsägandens uppgifter legat till grund för det, säger åklagare Helena Ljung till SVT.

Tingsrätten skriver i domen att de åtalades berättelser inte överrensstämmer med bevisningen och man anser att deras förklarningar till gärningen känns ”märkliga”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott