”Mördade” journalisten: Jag ska dansa på Putins grav

avStaffan Lindberg

NYHETER

Han mördades och sörjdes av världen på tisdagen – och återuppstod på onsdagen.

Nu häcklar journalisten Arkadij Babtjenko, 41, sin störste fiende.

– Jag ska dansa på Putins grav, twittrar han.

Den falska nyheten om mordet på den ryske journalisten Arkadij Babtjenko fortsätter att fängsla – och förvirra – världen.

Det var på tisdagen som ukrainsk polis uppgav att den Putin-kritiske journalisten hade hittats skjuten i ryggen vid sitt hem i Kiev. Beskedet släppte loss en flodvåg av sorg och ilska. Det skrevs allvarstyngda texter från Kiev till Stockholm, om ryska aggressioner och hotet mot det fria ordet.

Följande dag dök Arkadij Babtjenko själv upp, livs levande, på en presskonferens.

Iscensatte mord

Chefen för den ukrainska säkerhetstjänsten, Vasily Gritsak, uppgav att de hade iscensatt journalistens död för att kunna rädda hans liv.

– Tack vare den här operationen kunde vi förhindra en cynisk plan och dokumentera hur den ryska säkerhetstjänsten planerade detta brott, sa Gritsak.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Arkadij Babtjenko (mitten), tillsammans med Vasily Gritsak från Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) och chefsåklaren Yuriy Lutsenko under pressträffen i dag.

Den ukrainska säkerhetstjänsten släppte en video som påstods visa när den huvudmisstänkte ukrainske mannen greps.

Den ukrainska säkerhetstjänsten släppte en film som påstods visa hur pengar betalas ut mellan männen som planerade mordet. Det ska ha handlat om motsvarande 350 000 kronor, direkt från rysk säkerhetstjänst till en ukrainsk medborgare.

Förberedelserna för operationen ska ha pågått i flera månader.

Operationen var så hemlig att inte ens Arkadij Babtjenkos närmaste var införstådda i den.

– Jag vill be om ursäkt till min fru för det helvete hon gått igenom, sa journalisten på presskonferensen, enligt Reuters.

”Dansa på Putins grav”

Babtjenko själv påstod sig inte ha haft något val.

– Jag gjorde mitt jobb. Jag lever, sa han.

Senare lät han mer triumfatorisk på Twitter.

”Jag lovar att dö vid 96 efter att ha dansat på Putins grav...”, skrev han.

Ryssland, som alltså anklagas för att ha legat bakom en högst verklig mordkomplott, reagerade kraftfullt. Utrikesminister Sergej Lavrov förnekade tidigt all inblandning i det påstådda mordet.

Efter presskonferensen skrev Kremls talesperson Maria Zakharova på sin Facebook-sida att hon visserligen var glad att Babtjenko är vid liv, men att operationen var ”en maskerad” utförd för att uppnå en ”propagandaeffekt”, rapporterar bland annat ryska nyhetsbyrån Tass.

”Ett informationskrig”

Men kritiken mot ukrainska myndigheter kommer inte bara från öst.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har anklagat Ukraina för att sprida ”falsk information”, rapporterar BBC.

Och organisationen Reportrar utan gränser talar om ”ett informationskrig” och anklagar landet för att undergräva journalisters trovärdighet.

– Det är alltid farligt för stater att leka med fakta och särskilt bakom journalister, säger Christophe Deloire, ordförande för Reportrar utan gränser på Twitter.

Flydde efter hot

Arkadij Babtjenko flydde från Ryssland till Ukraina under 2017. Han hade då mottagit flera dödshot efter att han beskrivit den ryska utrikespolitiken som ”aggressiv”.

Relationen mellan de båda grannländerna har varit spänd sedan Ryssland för fyra år sedan annekterade Krim.

Det är oklart om, och i sådana fall när, fler detaljer kring den påstådda konspirationen kommer att släppas. De väsentliga delarna av historien är fortfarande höljda i dunkel.

Att informationskriget mellan Ryssland och Ukraina kommer att fortsätta tycks vara det enda som är säkert.

Dagens tre rubriker 31 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM