Ja till ny chans för ensamkommande

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
En manifestation för att ensamkommande som varit länge i landet ska få stanna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin (MP), arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och migrationsminister Heléne Fritzon när de presenterar förslaget som regeringen enats om. Arkivbild.

I sommar kan runt 9 000 ensamkommande unga lämna in en ny ansökan om att få stanna i Sverige för att studera.

Riksdagen har sagt ja till den omstridda lagen som ger en ny chans till dem som råkat ut för långa handläggningstider och annars skulle ha behövt lämna landet.

Regeringen fick stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att få igenom de tillfälliga reglerna i riksdagen. Röstsiffrorna blev 166 mot 134 och som väntat var det tre ledamöter från Liberalerna och tre från Kristdemokraterna som bröt partilinjen och röstade för regeringens förslag. En centerpartist valde att lägga ned sin röst.

De ensamkommande som vill lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd måste ha registrerat sin första asylansökan senast den 24 november 2015, det datum då den rödgröna regeringen höll presskonferens om att man tillfälligt skärper asyllagen och lägger den på EU:s miniminivå.

Lång väntan

De måste också ha varit under 18 år när de kom, men ha fått vänta så länge på besked från Migrationsverket att de hunnit fylla 18 under handläggningstiden.

När lagen träder i kraft den 1 juli har de fram till den sista september på sig att lämna in en ny ansökan.

Förslaget bedöms kosta 700 miljoner kronor i år, men sammanlagt blir kostnaden 2,9 miljarder kronor de tre närmaste åren, enligt regeringen.

Förslaget har varit omdebatterat från början och orsakade konflikt och utdragna förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet innan de kunde enas om ett gemensamt förslag. Det möttes sedan av en störtskur av kritik från olika remissinstanser. Hårdast var kritiken från Lagrådet som konstaterade att "gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas".

Center-ja

Centerpartiet valde därefter att splittra Alliansen och släppa igenom förslaget i riksdagen. C-ledaren Annie Lööf anser att det är ett dåligt utformat förslag men lät de humanitära aspekterna gå före.

– De medmänskliga konsekvenserna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget, sade Lööf när hon meddelade C:s beslut.

I riksdagsdebatten tidigare i veckan kom hård kritik från övriga Allianspartier och Sverigedemokraterna, bland annat för att regeringen släpper på kraven att bevisa sin identitet, något som polisen oroas över. Kritiken handlar också om att de som nu får en ny chans redan har fått avslag på sin asylansökan.

– Jag har hört statsminister Stefan Löfven säga många gånger att ett ja ska vara ett ja och ett nej ett nej, men ändå står vi här i dag, sade Elisabeth Svantesson (M) i debatten.

ARTIKELN HANDLAR OM