Wallström i hemligt möte med USA:s ambassadör

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LUND. Utrikesminister Margot Wallström och USA:s FN-ambassadör träffades på tumanhand under fredagen. Över ett glas vin och snacks satt de på en restaurang i Lund och diskuterade säkerhetspolitik, uppger en källa till Aftonbladet. Detta bekräftas av UD.

– De diskuterade säkerhetsläget i Syrien och säkerhetsrådets arbete. Hur man ska gå vidare i det läge som man befinner sig i nu, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström.

Under fredagskvällen skedde ett unikt möte mellan utrikesminister Margot Wallström och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. De satte sig på restaurang Grand i Lund och diskuterade världspolitik. Det avslappnade toppmötet fångades på bild av en besökare. De drack vin och åt snacks. Enligt Pezhman Fivrin, pressekreterare på UD skedde restaurangträffen innan säkerhetsrådets formella middag.

1 av 9 | Foto: PRIVAT
Wallström och Haley.

– De diskuterade på tumanhand. De har börjat lära känna varandra och jag upplever att det är en bra personkemi mellan dem, säger han.

Detaljer i samtalet mellan Nikki Haley och Margot Wallström vill inte Pezhman Fivrin avslöja men han säger att man diskuterade aktuell världspolitik.

– De pratade om världspolitiken och situationen i Syrien. Margot Wallström lyfte också frågan om hur barn drabbas i väpnade konflikter, säger Pezhman Fivrin.

Han uppger att USA:s FN-ambassadör verkar var mycket nöjd med upplägget att säkerhetsrådet träffas i Sverige och på Backåkra.

– Hon har sagt att det är fantastiskt att komma till Sverige och tycker att vi bjuder på ett fint väder. Hon har varit på väldigt bra humör och ser ut att ha trevligt.

Idag träffas säkerhetsrådet för ett informellt arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra. Margot Wallström har redan anlänt och hon höll en kort pressträff innan hon gick in på gården. Hon bekräftade att Staffan de Mistura, FN:s sändebud kommer flyga akut till Sverige för att delta i mötet under morgondagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE