Så kan villkor förbättras för transpersoner

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tar i dag emot utredningen om hur levnadsvillkoren för transpersoner ska kunna förbättras. Arkivbild.

avTT

NYHETER

En utredning om möjligheten till ett tredje juridiskt kön. Förbättrade möjligheter att resa och stärkt stöd till brottsoffer.

Det är några av de förslag som föreslås i utredningen om hur transpersoners ställning kan stärkas.

I dag tar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) emot utredningen "Transpersoner i Sverige, förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor".

I den 921 långa utredningen finns en rad olika förslag, bland dessa:

Bättre samordning av och struktur på arbetet för hbtqi-personers rättigheter.

En utredning om möjligheten till ett tredje juridiskt kön.

Förbättrade möjligheter att resa, bland annat undersöka möjligheten att införa alternativet X som könsmarkör i svenska passhandlingar.

Tillgängligare toaletter och omklädningsrum där till exempel alla offentliga aktörer bör skylta enskilda toaletter könsneutralt.

Tidigare rapporter har visat att levnadsvillkoren för transpersoner i Sverige är sämre än för befolkningen i övrigt. Många utsätts för kränkande eller dåligt bemötande, har sämre hälsa och känner en stor otrygghet i det offentliga rummet vilket gör att man undviker att delta i aktiviteter eller att gå ut ensam.

ARTIKELN HANDLAR OM