Anställd skenavrättades på anstalten Saltvik

avIsabelle Nordström

NYHETER

En intagen riktade vad som såg ut som en pistol mot en anställd på anstalten Saltvik och tryckte av två gånger.

Efter skenavrättningen kräver facket nya rutiner.

– Det hade lika gärna kunnat vara en kniv eller ett riktigt vapen, säger Peter Hemström på fackförbundet Seko till Allehanda.

Foto: Anna Tärnhuvud

Det var tidigare i år som en intagen på anstalten Saltvik i Härnösand skenavrättade en anställd, skriver Allehanda.

När den intagna skulle utvisas till sitt hemland skickade Migrationsverket över mannens saker i några plastsäckar. Tillsammans med två anställda gick mannen igenom tillhörigheterna för att se vad han skulle ta med sig.

Tryckte av två gånger

Det var då den intagne mannen plötsligt slet fram en pistol ur en av säckarna. Han siktade mot en av de anställda och tryckte av två gånger.

Inget skott brann av och det visade sig att det var en attrapp, en kopia, av en pistol. Men den anställda blev ändå rädd och skärrad.

Facket känner till händelsen och är kritisk till hur den hanterades.

– Den anställda som var rejält skakad efteråt fick inte någon hjälp eller något samtalsstöd, som man ska erbjudas när sådant här inträffar, säger Peter Hemström, ordförande för Seko-facket på Saltvik, till Allehanda.

”Sticker ut”

Nu kräver man nya rutiner för att undvika att det sker igen. Facket är kritiskt till att mannens saker inte kontrollerades innan han fick dem. Inte heller utreddes händelsen.

– Hot eller våld sker nästan dagligen på anstalten, men den här händelsen sticker ut. Det hade lika gärna kunnat vara en kniv eller ett riktigt vapen, säger Peter Hemström.

Nu, tio månader senare, har ledningen på Saltvik fått kännedom om händelsen och ska utreda den.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Seko

Vapen