Nyheter

”Jag såg hat hos journalisterna”

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Håkan Juholt upplevde "hat och förakt" från journalister, efter hyresskandalen i höstas.

Han beskriver stämningen som obehaglig.

– Det var hatisk atmosfär och jag såg i ögonen på journalisterna att det var en uppskruvad stämning, säger han till Sveriges Radio.

Sveriges Radio, SR, har i en prisbelönt dokumentär följt medierapporteringen kring Håkan Juholt genom krisen som uppstod efter att Aftonbladet avslöjat att han låtit riksdagen stå för hela hyran, trots att han delade lägenhet med sin sambo.

"Lurades med i ett spel"

I en uppföljade dokumentär talar nu Juholt själv om perioden efter avslöjandet och om mediedrevet som uppstod mot honom.

Uppgifter om hans avgång florerade i samtliga riksmedier.

– Jag tycker om tuff journalistik. Jag tycker om att läsa journalistik och då måste man också utsätta sig för den. Makten ska granskas. Men sedan finns det inslag – att man inte klarar av sin källkritik utan låter sig luras med i ett spel, säger han till SR.

Såg det i ögonen

Han beskriver särskilt stämningen han upplevde vid en presskonferens efter att Verkställande utskottet, VU, haft sammanträde om hans framtid som partiledare.

– Vi går över i ett läge där jag kände hat i luften. Det var hatisk atmosfär och jag såg i ögonen på en del av dessa mycket duktiga journalister att det var en otroligt uppskruvad stämning efter att man hade väntat sex sju timmar utanför VU.

– Man hade i en vecka rapporterat om det självklara som skulle hända. Sedan uttalar VU stöd för mig, jag går ner och talar om att jag kommer fortsätta, åklagaren lägger ner förundersökningen, allt detta händer inom några timmar och luften går ur där, hela sufflén bara pyste ihop. Och under den tiden den pyste ihop då var det några jag mötte som verkligen utstrålade hat och förakt mot mig, och det tycker jag var obehagligt.

"Kusligt i efterhand"

I dokumentären beskriver Juholt att när han ser tillbaka på hösten insett att han är starkare än han tidigare trott sig vara.

– Jag är inte en sådan som kastar in handduken.

Han ser sitt första lanserade politiska slagord som ödets ironi.

– Nu i efterhand känns det kusligt att jag i mars månad, som nyvald ordförande för socialdemokraterna, ger beskedet "I won't back down".

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert: