Nyheter

’Jag blev så illa behandlad att det inte är sant’

Av: 

Mira Micic

NYHETER

Mördarbakterier åt upp Carinas tjocktarm. Tvingades sluta jobba – nekades a-kassa

”Hela systemet är fel”  Carina Erlandsson, 50, drabbades av en mördarbakterie – och blev uppsagd från sitt jobb. ”Det finns inget skyddsnät för den som är sjuk”, säger hon. I bakgrunden sitter döttrarna Ronja och Madicken med hunden Assar.

”Hela systemet är fel” Carina Erlandsson, 50, drabbades av en mördarbakterie – och blev uppsagd från sitt jobb. ”Det finns inget skyddsnät för den som är sjuk”, säger hon. I bakgrunden sitter döttrarna Ronja och Madicken med hunden Assar.

Foto: AFTONBLADET / 7690

De nya reglerna skulle ­göra att fler sjuka återgick i arbete snabbare – men effekten blev den motsatta.

När vårdbiträdet Carina Erlandsson, 50, drabbades av en mördarbakterie som åt upp delar av tjock­tarmen tvingades hon ­sluta.

– Hela systemet är fel, det finns inget skyddsnät för den som blir sjuk, ­säger hon.

Sedan den så kallade ­rehabkedjan infördes och reglerna i sjukförsäkringen ändrades 2008 har fler sjuka tvingats sluta på sina jobb. Det visar en undersökning som tidningen Kommunalarbetaren (KA) har gjort.

Rehabkedjan innebär att den som blir sjukskriven prövas i flera steg. Syftet var att fler skulle återgå i ­arbete snabbare, men e­ffekten blev den motsatta, skriver KA, vars undersökning visar att det är vanligt att sjuka tvingas lämna sina jobb.

Vanligt i kommuner

Enligt Försäkringskassan är uppsägningarna vanligast inom landets kommuner.

Många sjukskrivna erbjuds en summa pengar för att ge upp sin fasta ­anställning. Enligt KA:s­ ­undersökning fick nio av tio sjuka som varslades om uppsägning 2010 en ekonomisk uppgörelse.

Vårdbiträdet Carina ­Erlandsson, 50, från Sala är en av de drabbade. Efter en plötslig viktnedgång för ­fyra år sedan upptäckte ­läkare att en mördarbakterie ätit upp stora delar av hennes tjocktarm. Tre ­stora magoperationer senare blev vårdjobben för tunga, men eftersom det inte fanns några andra jobb att erbjuda fick hon sex ­månadslöner från Sala kommun för att sluta.

Väntade nio månader

Sedan fick hon vänta i nio månader på att få ersättning från a-kassan.

– Jag blev så illa behandlad av a-kassan att det inte är sant. Först blev jag helt nekad ersättning, sedan fick jag det, men det minskades. Jag förstår inte hur de räknade.

Carina har ännu inte fått något nytt jobb, men ­hoppas att det snart blir ändring på det.

– Jag är på väg. Hela ­systemet är sjukt. Alla tror att det finns ett skyddsnät, om man blir sjuk. Men så är det inte, man måste köra sitt eget race. Ekonomin körs i botten, för många finns inget att falla tillbaka på. Ersättningarna från ­a-kassan är så låga att ingen ­människa kan leva på det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert: