”Jag tror inte att världen bryr sig”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Magnus Wennman
– Assad kommer att fortsätta bomba våra hem med ursäkten att vi är terrorister, men jag har aldrig haft ett vapen i mina händer, säger 20-åriga Hiba.

NYHETER

I dag löper tidsfristen ut för Syriens president Bashar al-Assad att lägga ner vapnen.

Men mindre än ett halvt dygn före deadline kom uppgifter om fortsatt granatregn över Homs.

– Jag tror inte att världen kommer att bry sig när bomberna fortsätter att falla över min hemstad, säger småbarnsmamman Hiba, 20.

I ett brev till FN:s säkerhetsråd meddelade det syriska utrikesministeriet i går att regeringen kommer att upphöra med alla militära attacker från och med klockan 06.00 i dag.

Men samtidigt förbehåller sig diktator al-Assad rätten att svara med våld i proportion till eventuella attacker som utförs av väpnade terroristgrupper mot civila, statliga krafter eller offentlig och privat egendom.

Vad som är proportionerligt våld framgår inte av brevet.

Få vågar hoppas

Aftonbladet talade i går med flera syriska flyktingar på plats i Libanon. Få vågar hoppas på att torsdagen kommer att markera gränsen mellan krig och fred.

– Assad kommer att fortsätta bomba våra hem med ursäkten att vi är terrorister, men jag har aldrig haft ett vapen i mina händer, säger 20-åriga Hiba.

Hon lever i ett provisoriskt tältläger i Bekaadalen alldeles nedanför bergskedjan som utgör gränsen mellan Libanon och Syrien. Hon flydde från Homs med sin nio månader gamla bebis Fahed.

– Jag vet att huset vi bodde i inte står kvar längre och om jag hade bott kvar hade jag och mitt barn varit döda. I morgon (läs: i dag) kommer granaterna fortsätta att falla och jag tror inte att världen kommer att bry sig då heller, säger hon.

Lever i tält

42-årige Abman lever i samma tältläger. Han säger att han var en relativt välbärgad man i sitt hemland. Nu lever han i ett tält tillsammans med sin fru och sina tre barn.

– Men jag hoppas få hjälp att snart få ett bättre boende. Jag har pengar, är han noga med att påpeka.

Abman tror inte att al-Assad kommer att dra tillbaka sina stridsvagnar från de belägrade städerna runt om i Syrien.

Han förkarar varför:

– Det här började som en fredlig rörelse och krav på ett fritt Syrien. Han slog ned den med våld. Om han drar tillbaka sina trupper nu, kommer människor att våga sig ut på gatorna igen och demonstrera.

För bara två dagar sedan hade han kontakt med grannar i Homs.

– De berättar att det har blivit värre sedan vi flydde. Ibland har beskjutningarna pågått dygnet runt. Dessutom använder han helikoptrar och stridsflyg.

Så sent som i går kväll kom nya rapporter om fortsatta strider inifrån Syrien. Flera nyhetsbyråer rapporterade om stridsflyg ovanför Homs och utdragna artilleriattacker.

Oppositionskällor säger till CNN att ytterligare en massgrav ska ha påträffats i Homs, med 37 döda. Uppgiften var i går kväll inte bekräftad från någon oberoende part.

Publicerad: