Köper succéapp för sju miljarder

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

Facebook pungar ut rejält för Instagram

Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.

Företaget har 13 anställda, 30 miljoner användare och har funnits i två år.

Nu har Instagram köpts av Facebook – för sju miljarder kronor.

Appen Instagram har gjort 30 miljoner personer världen över nöjda med möjligheten att ta bilder, lägga på ett snyggt filter och sprida det för sina vänner genom sociala medier.

Nu har succéappen köpts av Facebook – för sju miljarder kronor, skriver Facebook i ett pressmeddelande.

Får kontanter och aktier

Ägarna av Instagram betalas med kontanter och Facebook-aktier.

Köpet är tänkt att stärka Facebooks ställning i området bilddelning genom sociala medier. I slutet av förra året delade användare på Facebook mer än 250 miljoner bilder med varandra – varje dag, enligt Huffington Post.

Genom Instagram kan användare dela sina bilder även via andra sajter som Twitter och Tumblr, något det inte ska bli ändring på, enligt Facebook.

Behåller funktioner

”Vi planerar att behålla funktioner som möjligheten att dela via andra sociala nätverk, möjligheten att dela dina Instagram på Facebook om du vill och möjligheten att ha följare och följa andra separat från dina vänner på Facebook”, skriver grundaren Mark Zuckerberg på sin egen Facebook-profil.

Facebook ska snart börsnoteras, varför köpet överraskat vissa.

”Detta är en viktig milstolpe för Facebook då det är första gången vi förvärvar en produkt och ett företag med så många användare. Vi planerar inte att göra många, om ens några, fler sådana här förvärv”, skriver Zuckerberg.

Publicerad: