Nej till mobilförbud bakom ratten

Uppdaterad 2012-04-11 | Publicerad 2012-04-10

Förbud mot mobilanvändning bakom ratten är lönlöst enligt ny rapport.

Förbud mot mobilanvändning bakom ratten är lönlöst.

Smartare telefoner räcker, anser Väg- och transportforskningsinstitutet i en ny rapport till regeringen.

– Dels håller sig inte folk till förbud, dels har vi inte sett någon effekt på olycksrisken, säger Katja Kircher på VTI till SR Ekot.

Att förbjuda mobiltelefoner för den som kör bil, eller kräva handsfree under bilkörningen, har diskuterats under lång tid.

Sverige är i dag är det enda landet i EU som inte har någon lagstiftning om mobilanvändande i samband med bilkörning.

Och så kan det fortsätta, tycker VTI.

Institutet lämnade i dag in en rapport till regeringen med sin åsikt i frågan där forskarna konstaterar att förbud mot att skriva sms och prata i telefon utan handsfree inte bör införas.

– Vi har sett att det inte hjälper att ha en lagstiftning under körning. Dels håller sig inte folk till förbud, dels har vi inte sett någon effekt på olycksrisken, säger Katja Kircher, forskare på VTI, till Sveriges Radios Ekot.

Hoppas på ny teknik i stället

I stället hoppas institutet på att ny teknik i smartphones, som iPhone och Android, ska öka trafiksäkerheten.

Ett exempel som ges är att telefonen skulle kunna sluta fungera när man kör förbi en skola, eller att den slår larm vid fortkörning.

– Om du har mer information om vad som pågår runt om kan du anpassa när du släpper igenom samtal eller när du stänger av sms-funktionen, säger Katja Kircher till SR.

Flera EU-länder har mobilregler

VTI fick i uppdrag av regeringen redan förra våren om att utreda frågan om mobilanvändning i bilen och konstaterade redan i höstas att det är oklart hur mycket telefonanvändning påverkar olycksrisken för den som kör bil.

Men nu föreslår institutet också vad som kan göra för att körningen ska bli säkrare för den som har en mobiltelefon i bilen.