Nyheter

Reinfeldt håller ännu (S)tången

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Fler vill se statsministern fortsätta än byta till Löfven

Stefan Löfven har haft fem månader med succésiffror.

Nu kommer ett bakslag.

Fortfarande vill fler svenskar se Reinfeldt som statsminister – trots att de rödgröna har överläge i opinionen.

För bara en knapp månad sedan SCB:s stora partisympatiundersökning visa att Socialdemokraterna får sina bästa siffror på fyra år.  37,3 procent av svenskarna skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val, medan bara 28,6 procent skulle välja Moderaterna, visade undersökningen.

Nu kommer nya siffror som inte är lika positiva för Stefan Löfven.

Reinfeldt vinner

I en undersökning genomförd av Svenska Dagbladet och Sifo har man frågat tusen personer om vilken av Fredrik Reinfeldt och Löfven man helst ser som nästa statsminister.

46 procent av de tillfrågade ville se Reinfeldt sitta kvar efter valet 2014, medan Löfven 39 procent hellre såg S-ledaren som regeringschef.

Siffrorna är anmärkningsvärda i jämförelse med hur mycket väljarstöd alliansen (42,5 procent) fick jämfört med de rödgröna (51,3) i SCB:s väljarbarometer.

Första i sitt slag

– Om det hade funnits ett potentiellt rödgrönt block borde också vänsterpartister och miljöpartister vilja ha Löfven som statsminister och då borde hans stöd vara starkare än 39 procent. Det rödgröna blocket har ju för närvarande över 50 procent i opinionen, säger statsvetarprofessor och valforskaren Sören Holmberg till SvD.

Undersökningen är den första i sitt slag, varför Holmberg manar till försiktighet vad gäller tolkningar av resultatet.

Av de tillfrågade med sympatier hos de borgliga vill 90 procent se Fredrik Reinfeldt sitta kvar, medan bara 80 procent av dem med rödgröna hjärtan föredrar Löfven. Bland de senare är det miljöpartister som tenderar att dra åt Reinfeldt-hållet.

SvD: Är det här en signal till Stefan Löfven att han borde arbeta för en rödgrön allians?

– Så kan man ju tolka resultatet. Det är en fråga man kan fundera över. Men det är en politisk slutsats som jag inte vill dra, säger Sören Holmberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: