Faller han faller alla

Av: Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hägglunds svacka kan kosta Reinfeldt statsministerposten

1 av 3

KD-ledaren Göran Hägglund ­behöver hjälp. Att ta sig ur opinionssvackan för egen maskin klarar han uppenbarligen inte.

Det kan kosta Fredrik Reinfeldt statsministerposten.

Göran Hägglund utnyttjar Alme­dalsveckan till bristningsgränsen. Fem dagar innan han ska hålla sitt tal nästa söndag anländer KD-ledaren till Visby för att försöka prata upp partiets skrala opinionssiffror.

I Aftonbladet/United Minds ligger Kristdemokraterna under riksdagens fyraprocentsspärr för fjärde månaden i rad. Enligt fem av sju mätningar i år skulle partiet åka ur riksdagen.

Även i Statistiska centralbyråns stora undersökningar med över 5 000 svarande ligger Kristdemokraterna under riksdagsspärren. I de två senaste mätningarna, i december och juni, låg partiet under fyra procent.

Väljarundersökningar i samband med förra riksdagsvalet visade dessutom att Kristdemokraterna inte ens då skulle kommit in i rikdagen av egen kraft. Moderata taktikröstare såg till att de fick 19 ledamöter i riksdagen.

Göran Hägglund har kort sagt problem. Stora problem till och med.

Kristdemokraternas största stöd finns bland dem som är 75 år eller äldre. Där uppger sig 5,3 procent vilja rösta på KD. Det är, hur pigga ­dagens pensionärer än är, ingen väljargrupp med framtiden för sig.

I bara en enda väljargrupp till är stödet högre än fyra procent, 4,7 procent. Det är bland dem mellan 65 och 74 år.

I det läge hans parti befinner sig i nu har Göran Hägglund åtminstone tre val.

1. Han toksatsar på den enda grupp han har ett någorlunda stabilt stöd ifrån, ålderspensionärerna. Man kan tänka sig en räcka av löften om värdighet i vården, lägre vård­avgifter, bättre färdtjänst, sänkt pensionärsskatt och annat som man vet att äldre människor retar upp sig på.

2. Han går till offensiv mot de yngre väljare i någon värderingsfråga som sysselsätter dem just nu. Där kanske Moderaterna kan vara behjälpliga eftersom de gör egna mätningar av opinionen. Det bör dock inte handla om mormor utan om de unga själva.

3.Han gör både och. Att inte satsa på pensionärerna vore ödesdigert av Hägglund. Det är ju där han har ­sina vapendragare.

För statsminister Fredrik Reinfeldt är det avgörande vilken väg Göran Hägglund väljer. Om inte Moderaterna gör ett nytt rekordval 2014 (som de gjorde 2006 och 2010) avgör Kristdemokraterna om Reinfeldt blir statsminister för en tredje mandatperiod.

I så fall blir han historisk, det har ingen borgerlig statsminister lyckats med sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige.

Hur viktig Göran Hägglund och hans parti är för Reinfeldt illustreras också av svaret på frågan om vilken regering som bäst på kvalitet i vård och omsorg. 23,8 procent svarar en M-ledd regering, mer än dubbelt så många en S-ledd ­regering.

I välfärdsfrågor har vänsteralternativet ­betydligt högre trovärdighet än deras motståndare. Här finns en öppning för Göran Hägglund. Och för Fredrik Reinfeldt.

I dag väljer jag

Vad säger de egentligen?

Visby strands kongresscentrum, Strandvägen 4.

Den nybildade föreningen Almedalsretorikerna har seminarium om hur man ska lyssna på politikerna för att höra vad de egentligen säger och möjligen menar.

Sverigedemokraterna om EU

Strandgatan 20.

K G Bergström frågar ut SD:s Johnny Skalin om partiets EU-politik. Jag är hans sidekick.

Är medierna orättvisa mot Sverigedemokraterna?

Hotell Almedalen, Strandvägen 8.

Är bevakningen av Sverigedemokraterna rättvis och opartisk? Journalisten Björn Hägers nya bok ”Problempartiet” som handlar om mediernas villrådighet i valbevakningen av SD 2010 är utgångspunkten för diskussionen. Jag sitter i panelen.

Jimmie Åkessons håller tal

Almedalen. Aftonbladet sänder talet direkt på

Aftonbladet/United Minds

Undersökningen är gjord av United Minds i samarbete med Cint. 1 153 personer intervjuades mellan 4 juni och 29 juni 2012. De svarade på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

M 27% (-0,1)

FP 7,6% (+1,0)

C 4,1% (+0,7)

KD 3,4% (-0,5)

MP 7,6% (-0,6)

S 33,6%  (-1,0)

V 6,9% (+0,4)

SD 8,3% (-0,4)

Övriga 1,5% (+0,6)

V+S+MP 48,1% (-1,2)

KD+M+FP+C 42,1% (+1,1)

Publicerad: