”Arbetslinjen har blivit ett hån”

Jonas Sjöstedt gick till hård attack mot regeringen om jobben.
Och utmanade Stefan Löfven om vinsterna i välfärden.
– Det är bara vi som är tydliga med att ingen skattekrona ska gå till privata profitörer. Vinstintresset hör inte hemma i välfärden, sa han.

I ett soligt Kungsträdgården har Jonas Sjöstedt just avslutat sitt första 1 majtal som partiledare. Det var debut i Stockholm och första gången inför en så stor publik.  Under parollen "Fler Jobb - Bättre välfärd" fick drygt tio tusen anhängare höra honom gå till frän attack mot regeringen som han menar har misslyckats totalt med sin jobbpolitik.
–  Efter fem år med regeringen Reinfeldt sitter Sverige fast i massarbetslöshetens skruvstäd. Det fagra talet om arbetslinjen har blivit ett hån för de arbetslösa och sjukskrivna, sa han,
I söndags lanserade Vänsterpartiet förslaget om en tillfällig extra bolagsskatt på fem procent för de fyra storbankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. De 3,9 miljarderna som skatten skulle ge vill partiet öronmärka för satsningar på ungdomsarbetslösheten.
– Enbart förra året gjorde de bankerna 79 miljarder i vinst. Vi är trötta på att bjuda dem på det. Principen är enkel: Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov.
I partiets skuggbudget, som presenteras i morgon, görs investeringar som ska ge 120 000 nya jobb, bland annat genom upprustning av miljonprogrammen och satsningar på grön energi.

”Storsatsar på vind- och solenergi”

– Vår regering verkar ha tröttnat på klimatproblemen, det har inte vi. Vi storsatsar på vindenergi och solenergi, där finns framtiden,  sa Sjöstedt i sitt tal.
Han avslöjade också att partiet nu vill satsa på jobb i privat sektor. Tidigare har V mest förknippats med satsningar på jobb i offentlig regi. Omkring 40 000 av de nya jobben beräknas skapas i privat sektor, bland annat i byggindustrin.
– Vi ska bygga bostäder som folk har råd att bo i. Vi bygger hyreslägenheter och vi sätter stopp för omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter.
Jonas Sjöstedt har varit partiledare i knappt fyra månader. När han valdes var partikamraternas förväntningar skyhöga. Men den stora uppgången har uteblivit. I den senaste sammanvägda opinionsmätningen från Novus får partiet 5,8 procent, en minskning med 0,4 procentenheter. Att de rödgröna får egen majoritet i mätningen är Socialdemokraterna förtjänst.

”Hinner lyfta”

Men Jonas Sjöstedt säger att han inte är orolig.
– Vi kommer lyfta igen. Det viktigaste är att vi vinner valet 2014.
Varför har ni backat tror du?
– Det handlar nog mer om Socialdemokraterna än om oss.
Jonas Sjöstedt har inte haft kontakt med Stefan Löfven inför 1 maj men säger att de ska ses kommande vecka i samband med att partierna lägger fram sina skuggbudgetar.
– Vi har väldigt bra kontakt och hörs ofta.
Ett huvudfokus i Sjöstedts tal var vinster i välfärden där Vänsterpartiet säger benhårt nej. Här finns en konflikt med Stefan Löfven som sagt nej till vinstförbud.
– Där är vi inte överens, säger Sjöstedt.

”Skytteltrafik till diktaturer”

Den nye V-ledaren gick också till attack mot regeringens agerande i Saudiaffären. I förra veckan krävde Vänsterpartiet handelsminister Ewa Björlings avgång.
– Regeringen har gjort sitt bästa för att vi inte ska få veta sanningen. Vi har en handelsminister som rest skytteltrafik till diktaturer för att sälja lite allt möjligt. Vi har en näringsminister som tycker det är svårt att skilja på demokrati och diktatur.
Även Carl Bildt attackerades flera gånger.
– Vi vill ha en utrikesminister utan oljefläckar på kavajen.

Gick hem hos publiken

Namn: Jonas Sjöstedt
Uppdrag: Partiledare Vänsterpartiet.
Plats: Kungsträdgården Stockholm. Tågade från Medborgarplatsen.
Budskap: Regeringens jobbpolitik ger inga jobb. Regeringen har slutat bry sig om klimatet. Regeringen är idélös och gnällig. Regeringen mörkar sanningen i Saudiaffären. Kort sagt: Regeringen Reinfeldt gör noll rätt. Hårda attacker men lite tjatigt. Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Begriplighet: Den sparsmakade Jonas Sjöstedt kan konsten att varken säga för mycket eller för lite. Han vet hur man formulerar ett slagkraftigt budskap som går hem hos publiken. Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Humor: Nja. Sjöstedt har långt kvar till företrädaren Lars Ohlys stand-up-talang. Publiken drog på munnen när han skojade om sitt misstag som nyvald partiledare att döma ut Stockholm som bostadsort. "En sån här dag kan man bara älska den här stan, det måste till och med jag medge." Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Publisert: