Så kommer han leva i fängelset

avJoachim Kerpner, Linda Hjertén

Isolerad & övervakad – på 18 kvadratmeter

1 av 6
Breivik har en avskärmad del av rastgården.

Han kommer ständigt att vara kameraöver­vakad.

Anders Behring Breivik ska leva isolerad på sammanlagt 18 kvadratmeter i Ilafängelset.

I sina tre celler ska terroristen arbeta, ­träna och sova.

Breivik kommer att ­leva i isolering, enligt uppgift utan kontakt med andra fångar. Men det innebär inte att han aldrig kommer att träffa någon. Han kommer att möta både personal och frivilliga från bland ­annat Röda Korset, vars uppgift är att umgås med massmördaren.

Ett 30-tal fängelse­vakter arbetar kring Breivik, enligt tidningen VG. Varje gång de ska närma sig honom genomgår de en grundlig säkerhetskontroll. Ingen av dem får möta fången på egen hand. Alla samtal registreras och analyseras.

Får bärbar dator

Breiviks tre celler – var och en på sex kvadratmeter – ligger i den nybyggda avdelning G. I arbetscellen har Breivik en ouppkopplad bärbar dator som han får använda tre timmar om dagen. Enligt VG kontrollerar specialister allt som Breivik gör på ­datorn. I arbetscellen lyssnar Breivik på musik, spelar spel, skriver brev och dagbok. Han skriver också på tre olika böcker. I tränings­cellen finns ett löpband och några mindre träningsmaskiner. Hittills har han dock inte tränat särskilt mycket. Breivik äter i någon av sina celler.

Egen rastgård

Övervakningskameror kommer att följa Breivik dygnet runt, ­utom i cellen där han ­sover, enligt TT. Hittills har han haft tillgång till en dator och det ska kriminalvården ta ställning till om han ska fortsätta ha.

– Särskilt hög säkerhet gäller till skillnad från andra fångar som av­tjänar sina fängelsestraff. Breivik ska till ­exempel ha en egen avskärmad del av rastgården eftersom han inte får träffa andra fångar, sade fängelsedirektören Knut Bjarkeid, tidigare i veckan till NTB.

ARTIKELN HANDLAR OM