Sjukgymnast inför rätta för ofredande

Av: Annika Sohlander Cassel

Publicerad:
Uppdaterad:
14 kvinnor har anmält till polisen att sjukgymnasten tafsat på dem.
Foto: Polisen
14 kvinnor har anmält till polisen att sjukgymnasten tafsat på dem.

De kom för att få hjälp med smärtor i muskler och leder.

Men i den 46-årige sjukgymnastens behandlingsrum utsattes elva kvinnor för sexuella övergrepp, två av dem för ofrivilliga samlag.

- Jag visste inte vad jag skulle göra, jag var helt chockad, säger en patient i förhör.

I dag ställs sjukgymnasten inför rätta i Linköpings tingsrätt. Han åtalades i februari för sexuellt ofredande av sju patienter och en tidigare anställd och i april för att ha förgripit sig på ytterligare tre patienter. Under huvudförhandlingen nekade den 46-årige sjukgymnasten fortfarande till brott.

Enligt hans advokat Ylva Orrenius anser han att anklagelserna kan handla om missförstånd.

- I ett fall har han ju erkänt att han haft samlag med patienten men att det varit frivilligt från bådas sida. I de övriga fallen anser han att det kan ha varit missuppfattningar. Han jobbar ju med bäckenproblematik och det är ett känsligt område att behandla, säger hon.

”Uppmanade dem att böja sig fram”

I beskrivningen av de brott mannen misstänks för återkommer i flera fall ett mönster där han uppmanat kvinnorna att böja sig fram varefter han rört deras underliv och i några fall stoppat in fingrar eller genomfört samlag med dem mot deras vilja.

- De har varit rädda för att ingen skulle tro på dem. Det är en erfarenhet som de delar med flera av de andra kvinnorna, har kammaråklagare Helene Gestrin tidigare sagt till corren.se.

Jobbat i 20 år

Sjukgymnasten som har en yrkeserfarenhet på cirka 20 år har hela tiden nekar till brott. Efter ett han konfronterats med bevisning under polisutredningen medgav han i något fall att han haft samlag med kvinnorna men påstod att hon tvingat sig på honom.

Efter det första åtalet gjordes ytterligare anmälningar mot mannen om liknande brottsmisstankar. Vissa av händelserna som anmäldes var preskriberade men  46-åringen åtalades för ytterligare tre fall av sexuellt ofredande.

Hade samlag med två av dem

Trots att han genomfört samlag med två av kvinnorna åtalas han inte för våldtäkt eftersom varken hot eller våld har förekommit.

- Han har enligt min uppfattning utnyttjat en patient som befann sig i en utsatt position. Det är svårt att föreställa sig ett sexuellt ofredande som skulle kunna vara värre, säger Helen Gestrin till corren.se.

Berört könsdelar som del av behandlingen

De utsatta kvinnorna är mellan 32 och 67 år gamla och det första av övergreppen som lett till åtal skedde 2007.

I de fall där sjukgymnasten medger att han berört könsdelar hävdar han att det varit en del av en behandling.

Inför rättegången har åklagaren därför  kallat andra yrkesverksamma sjukgymnaster som sakkunniga.  De ska inför rätten förklara på vilket sätt en sjukgymnast kan och bör genomföra sina behandlingar.

Publicerad: