Nyheter

300 vargar ska bli 450 – minst

Av: 

Tord Westlund

Pär Karlsson

Johanna Hellsten

NYHETER

Så ska regeringen säkra stammen

Sören Brodin är orolig. I september gick en varg in på hans tomt och bet ihjäl en tacka – trots att fåren var inhägnade med stängsel.
Sören Brodin är orolig. I september gick en varg in på hans tomt och bet ihjäl en tacka – trots att fåren var inhägnade med stängsel.

Regeringens utredare anser att vargstammen bör växa till minst 450 djur.

Men Sören Brodin, som varken törs släppa ut fåren eller sin dotter av rädsla för varg, är kritisk.

– Jag tycker att vi ska ha varg, men problemvargarna måste bort, säger ­Sören.

Lars-Erik Liljelund, utredare

Fler vargar behövs för att stammen i Sverige ska kunna klassas som livskraftig. Det slogs fast när den stat­liga rovdjursutredningen presenterades i går. Enligt ut­redaren Lars-Erik Liljelund behövs minst 450 vargar i landet. I dag finns omkring 300.

Liljelund tycker att vargstammen ska få tid på sig att växa, ända fram till 2024.

– Man måste få stopp på inaveln. Det gäller att inte släppa upp beståndet innan man kan börja introducera nya gener i stammen, säger han.

På tomten

Han öppnar för förvaltningsjakt, jakt styrd av länsrätterna innan stammen blivit så stor som målet på 450 individer.

Utredningen väckte direkt reaktioner runt om i landet.

Sören Brodin, 47, som bor på en gård i Jäderfors norr om Sandviken, känner oro. I september gick en varg in på hans tomt och bet ihjäl en tacka. Trots att fåren var inhägnade med fårstängsel och eltråd nära bostadshuset.

Nu vågar familjen inte lämna sin fyraåriga dotter ensam på gården.

Men enligt Sören är rovdjursdebatten alldeles för hetsig.

”Problemvargar”

– Jag skulle helst vilja slippa prata om vargproblemet. Den som säger något negativt om varg är i mångas ögon varghatare. Vargar med naturligt beteende ska vi ha kvar. Men problemvargar som går in bland husen tycker jag ska bort, säger ­Sören.

Enligt Jägareförbundet, som tycker att 150 vargar räcker, tar man inte hänsyn till de som bor i mer rovdjurs­täta områden.

Även Naturskyddsföreningen är kritisk, men av helt andra orsaker. Föreningen tycker att vargstammen ska bli än större och hänvisar till internationella forskare som säger att Sverige borde ha mellan 700 och 1 000 vargar för att det ska vara en stam som mår genetiskt bra.

Utredningen lämnades i går över till miljö­minister Lena Ek (C) och ska nu ut på en tre månader lång remiss innan regeringen beslutar hur man ska gå vidare.

Vargar i Sverige

I dag finns cirka 300 vargar i Sverige, framför allt i Värmland och Dalarna, men även i Gävleborg, Örebro län och Västra Götaland. Enstaka familjer och individer finns även på annat håll.

Enligt utredningen behövs 450 vargar för att stammen i Sverige ska uppnå så kallad ”gynnsam bevarandestatus”.

Rovdjursutredningen har även tittat på situationen för järv, lo och björn:

I dag finns cirka 300 ­vargar, 3 300 björnar, 650 järvar, och 1 500 lodjur i landet.

En gynnsam bevarandestatus för arterna är ­enligt rovdjursutredningen:

Varg: 450

Lodjur: 1 200

Björn: 1 800

Järv: 850

JA! Vill ha fler vargar

Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, vill ha större vargstam än i dag:

– De främsta internationella forskarna, som är bäst lämpade för att avgöra hur många vargar som behövs, kom fram till att en bra storlek på stammen i Sverige är 700, det fanns med i delbetänkandet. Men när utredaren då säger 450 baserar han inte det på vetenskaplig grund. Jag är rädd att det presenteras för politikerna som att expertisen säger 450, så är det ju verkligen inte. Om man går än lägre än vad vetenskapen säger så kommer vi strida för det här i EU-domstolen. Vi strider för minst 700 vargar i Sverige.

NEJ! Vill ha färre vargar

Torbjörn Lövbom.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, vill ha en mindre vargstam än den vi har i dag:

– Det fanns ett riksdagsbeslut på max 210 vargar, det hade vi kunnat leva med, men 450 är alldeles för mycket. Utredaren har satt 450 vargar utifrån en strikt biologisk utgångspunkt, men vi menar att man måste väga in socioekonomiska delar – som vargens påverkan på människan, tamdjur, jakt och även oron när vargen finns i ens närhet. Jägareförbundet har 150 vargar som utgångspunkt, som bygger på minsta livskraftiga stam.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter