Enorm silverskatt hittad på Gotland

Flera tusen mynt funna – värda en förmögenhet

I påsktider letar vi i Sverige vanligtvis gömda läckerheter på påskafton.

På Gotland tjuvstartade man.

Där hittades en enorm silverskatt på skärtorsdagen – värd en förmögenhet.

På en åker i Rone på Gotland gjorde man i torsdags ett historiskt fynd.

Efter att ha letat med metalldetektor kunde man gräva upp en silverskatt med gissningsvis över 6 000 mynt i en behållare av brons.

– Det var en man som fått i uppdrag av länsstyrelsen att söka med metalldetektor, vilket är förbjudet annars på Gotland. Han hade fått ett starkt utslag, säger Lars Sjösvärd, chef på Gotlands museum.

Mäktig skatt

När en arkeolog skickades ut till platsen kunde man snart gräva upp behållaren som tros innehålla en mäktig skatt.

– Han ringde mig under kvällen och frågade om man kunde lägga den i vårt valv. Sedan kom vi överens om att vi inte skulle prata om det innan det blev vardag, säger Lars Sjösvärd.

Bronskärlet har bevarade läderdetaljer och innehåller en lädersäck där silvermynten finns.

Allt har genomgått röntgen och vid Gotlands museum tror man att fyndet kan vara större än det enorma fynd som gjordes på 1880-talet, då över 5 900 silvermynt hittades.

Torsdagens fynd har ytterligare en detalj som kan göra det än mer värdefullt.

– Vi tror att det kan innehålla västeuropeiska mynt, alltså mynt från Tyskland, Holland, England och Danmark. Tidigare stora fynd har innehållit arabiska mynt.

Mynt från 1040

Ett av mynten i skatten har man kunnat identifiera som ett mynt från ungefär år 1040 med ursprung i Köln. Den värdefulla skatten kan därför ha tillhört en rik handelsman på vikingatiden innan den begravdes och glömdes bort.

– Jag kan inte säga vad fyndet är värt, men det var väldigt mycket pengar på den tiden och är värt väldigt mycket i dagsläget också, säger Lars Sjösvärd.

Inom de närmsta veckorna hoppas man kunna gå igenom samtliga mynt och kunna berätta mer om dess ursprung.

Publisert: