Unik succé för Löfven

Experten: Största S-lyftet sedan Palme

Stefan Löfvens stora ­succé fortsätter.

Med honom i ledningen har Socialdemokraterna ökat med nära tio ­procentenheter de två ­senaste månaderna.

– Det är häpnadsväckande, det går inte att hitta något motsvarande i modern tid, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Krossar Reinfeldt Stefan Löfvens supervår fortsätter. Den senaste mätningen visar att Socialdemokraterna nu skulle kunna bilda en majoritetsregering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Krossar Reinfeldt Stefan Löfvens supervår fortsätter. Den senaste mätningen visar att Socialdemokraterna nu skulle kunna bilda en majoritetsregering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Den forne Metallbasen Stefan Löfven har dansat fram i väljaropinionen sedan han valdes till S-ledare den 27 januari i år. Kurvorna har pekat upp, upp, upp.

Och aprilmätningen från Aftonbladet/United Minds är inget undantag.

S får nu 35,6 procent och skulle om det vore val i dag kunna bilda en majoritetsregering med V och MP.

Överstiger valresultat

Enligt Carl Melin kan de senaste månadernas uppgång bara jämföras med ­historiska siffror från 80-­talet.

– Det är häpnadsväckande. Det går inte att hitta ­något motsvarande i modern tid. Det enda jag kommer på är Palmemordet och sympatierna efter det, men det var ju exceptionellt.

– Nu verkar det mer handla om en kombination av en trött regering som har interna problem och en ­opposition som faktiskt framstår som ett alternativ och som ­säger exakt det som mittenväljarna vill ­höra.

Med Stefan Löfven i ledningen når S siffror som överstiger valresultaten från 2006 och 2010.

En stor del av sympatisörerna verkar vara mittenväljare som gick till M i ­valet 2006. Men också mer traditionella vänsterväljare som lämnade S för V ­under förre partiledaren Håkan Juholts mest turbulenta tid, tycks komma tillbaka.

– S plockar nu från både M och V. Man tar både så kallade regeringsduglighetsväljare och man ser också ut att vara ett mer attraktivt alternativ för ­vänsterväljare i dag än tidigare, säger Melin.

Vill inte tala om effekt

Carin Jämtin, partisekreterare (S) gläds åt uppgången, men poängterar att det fortfarande är mycket kvar att göra.

– Det gäller att fortsätta föra fram våra politiska förslag för Sveriges största utmaning, arbetslösheten och då framförallt ungdomsarbetslösheten, säger hon.

Partisekreteraren vill ogärna prata om en Löfven-effekt, hon är övertygad om att det är S politiska lösningar som nu får väljarna att vända åter.

– Jag tror att det börjar bli tydligt att Moderaternas politik inte leder till att det blir fler jobb i Sverige. ­Deras svar på de frågorna har inte fungerat och det börjar märkas.

Statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsallians har stora problem i aprilmätningen. Alla fyra partier tappar och både C och KD hamnar utanför riks­dagen.

Men Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten säger sig inte skrämmas av motståndarsidans framgångsvåg.

– I dag i Sverige har vi ett enda regeringsalternativ, det är alliansen. Det kvarstår en hel del frågor för vänstersidan som jag tror de kommer behöva svara på, bland annat hur deras regeringsalternativ ser ut, säger hon.

Men hon slår också fast att ­både hennes eget parti och övriga i alliansen måste fortsätta att ­utveckla sin politik för framtiden.

Publisert: