Riksdagsmannen har avlidit i cancer

avLisa Röstlund

Foto: Scanpix
Johnny Munkhammar blev 37.

Riksdagsmannen och författaren Johnny Munkhammar (M) är död.

Han avled i går, 37 år gammal, i sviterna av sin cancer.

– Han försökte leva som vanligt ända in i slutet, säger vännen Fredrik Segerfeldt.

I morse gick ett tweet ut från Johnny Munkhammars twitterkonto: "Det är med sorg vi avkunnar att Johnny har lämnat oss i går kväll."

– Det är oerhört tragiskt och ledsamt, säger Fredrik Segerfeldt, som är en god vän till familjen och före detta kollega på Svenskt näringsliv och Timbro.

"Hjärnan fokuserade på familjen"

Johnny Munkhammar gick redan 2009 ut och berättade om att han led av en elakartad och ovanlig typ av cancer, adenoidcystisk cancer, som satt sig i en körtel på halsen.

– Jag fick beskedet på min 35-årsdag när jag satt i en taxi i Grekland. Hjärnan fokuserar väldigt mycket på om det kan gå dåligt och på familjen, sa han i TV4:s morgonsoffa.

Han satt sedan 2010 som riksdagsman för Moderaterna, har gett ut böcker på Timbro, jobbat på Svenskt näringsliv, varit ledarskribent och gett ut en barnbok.

Twittrade i fredags

Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen, säger i ett pressmeddelande:

– Vi kommer att sakna och minnas Johnny Munkhammar som en framstående och alltid entusiastisk politiker och debattör verksam in i det sista. Vi är många som även mist en god vän och våra tankar går nu närmast till hans familj.

Han var aktiv twittrare och bloggare.

De sista egna meddelanden på twitter kom den 10 augusti, då han svarade på beröm om att han trots omständigheter fortfarande var aktiv i samhällsdebatten: "Tack. Kul att det märks".

Kräftor på Radiumhemmet

Dagen innan skrev Munkhammar: "Eget rum på Radiumhemmet gav möjligheter till premiär för kräftor från Vättern, med familj och hattar. Udda miljö men gott!".

– Han försökte leva som vanligt. Jag hälsade på honom senast i onsdags. Vi pratade om sommaren, politiken och sådant, säger Fredrik Segerfeldt.

– Som offentlig person var han en av Sveriges skickligaste opinionsbildare och politiker.

Hur var han privat?

– Han var en mycket god vän.

I fjol skrev Johnny Munkhammar en debattartikel på Newsmill om hur nästa generation kan få bättre cancervård än han själv fått.

"Speciell person"

Markus Uvell, vd på tankesmedjan Timbro:

– Han har varit sjuk en längre men det är ju väldigt hemskt när det händer. Det är en oerhört stor förlust av en väldigt kär och gammal vän till många. Jag tror att det är få personer som åtnjuter respekt i så många olika läger. Han var en speciell person på det sättet.

– Han var en oerhört engagerad och energisk person som smittade av sig.

Han lämnar efter sig en fru och två döttrar, 3 respektive 6 år gamla.