Nyheter

Kostsamt klipp på Kjells gamla häck

NYHETER

Finansman chansade – döms nu att betala närmare en halv miljon

Ville göra ett kap Stockholms tingsrätt dömer nu den 41-årige finansmannen – och tidigare grannen, att betala Kjell Jacobson.
Ville göra ett kap Stockholms tingsrätt dömer nu den 41-årige finansmannen – och tidigare grannen, att betala Kjell Jacobson.

Finansmannen jämnade Kjell Jacobsons granhäck till marken – och sålde tomten dyrt.

Nu döms han till skadestånd och rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor.

– Många entreprenörer tror att de kan köra över folk, säger Kjell.

Frodig och fin Granhäcken från 1930-talet var en dag plötsligt borta.

När Kjell Jacobson, 71, kom hem till huset i Danderyd en dag för två år sedan upptäckte han att den stora granhäcken från 1930-talet hade jämnats med marken. Det visade sig att det var hans nya granne, en finansman, som hade sågat ned de 46 granarna, varav 42 stod på Kjells tomt.

Han stämde finansmannen och yrkade på 430 000 kronor, kostnaden för återuppbyggnaden av granhäcken, i skadestånd för skadegörelse.

”Måste ta ansvar”

– Entreprenörer kan inte göra hur som helst, utan måste ta sitt ansvar och tänka sig för. Det skulle ha skett i samråd, säger Kjell Jacobson.

Förutom att fälla granarna rev finansmannen det gamla huset på tomten, innan han styckade upp den för vidareförsäljning. Enligt Lantmäteriet såldes tomterna 2010 och 2011 för 5,4 miljoner respektive 4,3 miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt dömer nu den 41-årige finansmannen att betala 270 000 kronor för skadegörelse och rättegångskostnaderna på 242 473 kronor.

Enligt tingsrätten är det bevisat att granhäcken i det närmaste helt har vuxit ur marken på Kjell Jacobsons fastighet, finansmannen har därmed begått intrång i egendomen och agerat oaktsamt.

Tror många chansar

Finansmannen har erkänt att han kapat granhäcken, men hävdar att han hade rätt att ta bort de grenar och rötter som var på hans tomt.

Han skriver i ett sms att domen ska överklagas:

”Jag har inte hunnit gå igenom domen än men kan precisera senare varför hovrätten kommer ändra beslutet”, skriver finansmannen.

Kjell Jacobson tror att många entreprenörer chansar och begår övertramp eftersom motparten sällan har råd att dra igång en rättsprocess.

– Många tror nog att de sedan kan köra över folk, och så sker tyvärr. Jag har tagit tag i det här efter inrådan från en kamrat och fått förfrågningar från grannar som hamnat i liknande tvistemål och bett om råd.

Lilian Andersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter