Karin Enström ny försvarsminister

Karin Enström (M) blir ny försvarsminister.

Hon är kapten i amfibiekåren, gift med en överstelöjtnant och hennes bror är chef för militärinsatsen i Afghanistan.

Och redan minutrarna efter utnämningen manglades hon om svensk vapenexport till diktaturer.

På en pressträff klockan 10.30 i dag vid Rosenbad i Stockholm presenterar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vem som blir Sten Tolgfors (M) efterträdare.

Är själv militär

Karin Enström, 46, var tidigare ordförande i Utrikesutskottet sedan 2010 och försvarsberedningen sedan 2008 och tidigare yrkesofficer och kapten i amfibiekåren.

– Hon får nu ansvar för ett brett spektrum inom försvaret, säger Fredrik Reinfeldt.

Att fortsätta upprätthålla ordning i svensk försvarsekonomi uppger han vara en av hennes främsta uppgifter.

– Det är en mycket bred, kunnig allmänpolitiker med gedigna kunskaper inom det området hon nu fått ansvar, säger Reinfeldt.

Familj av militärer

Karin Enström sa sig vara stolt över sin nya roll.

– Jag blev glad och hedrad över att få frågan. Som politiker är det en ära att få en av de högsta posterna man kan få.

Den nya ministern har en familj av militär runt sig.

– Jag har tre barn, bor i Vaxholm, kapten i amfibiekåren och tjänstledig därifrån, sa Karin Enström vid pressträffen.

Enström är gift med överstelöjtnant Anders Enström, som är amfibieofficer och jobbar i marintaktiska staben i Högkvarteret med planering av marina insatser.

Hennes bror Henrik Landerholm, samordnare för Sveriges civila insatser i Afghanistan, tidigare yrkesofficer, försvarspolitiker i riksdagen och chef för Försvarshögskolan. Han fanns tidigare med i spekulationerna om försvarsministerposten.

– På fritiden tycker jag om att röra på mig. Jag har åkt två Vasalopp och hoppas att även det här jobbet kan medge att jag kan åka fler, säger hon.

Utfrågas om vapenexport

På frågan om vad hon anser om Sveriges affärer med Saudiarabien, sa Enström:

– Jag har precis blivit utnämnd till försvarsminister. Men det är bra att frågorna reds ut.

Ska vi ha en export till diktatur?

– Vi har en utredning på gång och en bra lagstiftning. Vi har en duktig och kompetent försvarsindustri som måste kunna exportera för att utvecklas. Men varje export ska prövas från fall till fall, sa Enström.

Hur ska besparingar på högkvarteret genomföras om det drabbar hennes familjeekonomi?

Den frågan kommer att lösas, lovar Enström.

Lunch med regeringen

Den nya försvarsministern fick direkt från presskonferensen för att äta lunch med regeringen. Sedan ska hon åka vidare till Försvarsdepartementet för att bekanta sig med sina nya kollegor. 

Avgick efter Saudiaffären

Sveriges Radio Ekot avslöjade den 6 mars Sveriges planer på att hjälpa Saudiarabien med en anläggning för missiler. Därpå följde veckor av intensiv kritik mot ministern och departementet, som skyllde på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Den 28 mars avslöjade Aftonbladet att en tjänsteman från Försvarsdepartementet försökt dölja förekomsten av ett möte med saudiske general Nasser – för att "skydda ministern".

Sten Tolgfors uppgav vid sin avgång dagen därpå att han redan i oktober haft samtal med Reinfeldt om planer på att lämna ministerposten i vår, men att mediebevakningen i samband med Saudiaffären påskyndat hans beslut.

Fredrik Reinfeldt utsåg infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd som tillfällig försvarsminister.

Tolgfors återgår till att bli riksdagsman.

MP: "Vapenexportfrågan inte färdig"

Miljöpartiets försvarstalesperson Peter Rådberg uppmanar Enström till "ett tydligt fokus" på skärpta regler för den svenska vapenexporten.

– Frågan om vapenexporten till diktaturer är inte färdig bara för att vi har ett nytt ansikte som försvarsminster, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Åtta av tio svenskar vill inte exportera till diktaturer. Det är dags för regeringen lyssna på folket och vi utgår från att Enström står bakom riksdagens krav om nytt demokratikriterium för vapenexporten.
Sedan tidigare har Peter Rådberg och partiets språkrör Gustav Fridolin anmält förre försvarsministern Sten Tolgfors till KU om dennes inblandning i den s.k. Saudiaffären.

Publisert: