Nyheter

Tre mord, tolv mordförsök

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Idag inleds rättegången mot Peter Mangs

Peter Mangs, 40, har suttit häktad i 17 månader.

Han misstänks för tre mord och tolv mordförsök.

Idag inleds rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

Peter Mangs har under sina 17 månader i häkte hunnit fylla 40 år. Ett stort antal förhör har hållits med honom och han misstänks för att sedan 2003 regelbundet ha skjutit mot oskyldiga personer i Malmö.

Ihjälskjuten vid kyrka

Trez West Persson blev mördad, ihjälskjuten på parkeringsplatsen vid Skrävlinge kyrka, den 10 oktober 2009. Även hennes vän Xhafer Dani fick allvarliga skador, men lyckades ta sig därifrån och larma polisen.

Det blev upptakten till en intensiv polisjakt efter mördaren. Snart blev det tydligt att man sökte efter en ny laserman när en våg av skottlossning och mordförsök skakade Malmö.

Polisen konstaterade att det finns en konkret koppling mellan vissa av fallen, då ett och samma vapen har använts.

Tre mord, tolv mordförsök

På dagen ett år efter Trez begravning, den 6 november 2010, greps serieskytten Peter Mangs. Polisen kunde knyta hans vapen till det som dödade Trez West Persson.

Hösten 2010 hade han enligt åtalet hunnit döda tre personer. Två av morden inträffade redan sommaren 2003.

Mangs misstänks också för 12 mordförsök, ett fall av förberedelse till mord, samt övergrepp i rättssak och skadegörelse.

Patroner i glasburkar

Till varje åtalspunkt finns teknisk bevisning och vittnesuppgifter.

Genom sitt vapen, en nio millimeters pistol av samma typ som det svenska försvaret använder, har man kunnat koppla Peter Mangs till flera av gärningarna.

Pistolen påträffades i hans lägenhet tillsammans med ytterligare ett vapen, en tävlingspistol av kaliber 22. I stora glasburkar samlade han sina patroner.

Nästan skröt om morden

Peter Mangs nekar till brotten, men enligt stämningsansökan ska han ha berättat för andra personer om hur brotten har gått till.

En ur häktespersonalen uppfattade det som att Mangs nästan skröt när han upprepade gånger sa att han gjort sig skyldig till tre mord och 15 mordförsök och bland annat talat om sitt första offer, Kooros Effatian.

Och för sin psykolog ska Mangs ha berättat att han dödat en person redan 2003.

Enligt psykologen ska han ha sagt:

– Det gick så lätt, så jag gjorde det igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: