Pussy Riot anses skyldiga till huliganism

Döms till två års fängelse

Punktrion Pussy Riot är skyldig till huliganism och alla tre döms till två års fängelse, rapporterar nyhetsbyråer.

Deras försvarsadvokat är starkt kritisk till hur rättegången har genomförts.

Ett hundratal journalister från hela världen närvarar vid Chamovnitjeskij-domstolen i Moskva under dagen, då domen mot aktivisterna i punkbandet Pussy Riot faller. Polisen har ökat säkerheten utanför domstolsbyggnaden och stängt av delar av gatan. Ett stort antal människor har samlats utanför rättssalen och skanderar "Free Pussy Riot" enligt flera nyhetsbyråer.

Två års fängelse

Rättegången har pågått i tre veckor. Klockan 13.25 kom domen: Punktrion Pussy Riot är skyldig till huliganism, meddelar domstolen enligt Interfax.

Strax innan klockan 16.00 kom nästa besked: alla tre Pussy Riot-medlemmar döms till två års fängelse.

Försvarsadvokaten kritisk

Nikolaj Polozov, en av Pussy Riots advokater, kritiserar rättegången hårt. Polozov uppger för TT att kvinnorna hållits under "grymma" fängelseförhållanden och att domstolen inte gett dem möjlighet att försvara sina klienter.

"Domstolen har inte tillåtit försvaret vittnen. Alla anklagelser stöder sig på en sak: utfrågningar genomförda av partiska experter som inte dolt sina religiösa övertygelser", skriver han till TT via e-post.

Flera anhängare har gripits

Nyhetsbyrån AP rapporterar att flera Pussy Riot-anhängare, däribland tidigare schack-världsmästaren Garry Kasparov och vänsterpolitikern Sergei Udaltsov, samlats ihop av polis. Hundratals anhängare stod på en mindre gata i närheten av rättssalen, och där ska de ha ropat "Ner med Putin" framför en stor grupp poliser.

Ångrar inte framträdandet

Nadezjda Tolokonnikova, en av de åtalade i Pussy Riot, säger att hon inte ångrar framträdandet i Frälsarkatedralen, trots att det lett till att hon och ytterligare två bandmedlemmar ställts inför rätta, uppger Interfax.

– Vi är glada att vi ofrivilligt har blivit epicentrum för en enorm politisk händelse, sade Tolokonnikova till tidningen Novaja Gazeta.

Hon tror dock inte att hon och de åtalade vännerna kommer att få en rättvis dom. Och gruppen kommer inte heller att be president Putin om benådning.

– Putin? Skämtar du? Så klart vi inte ska. Han borde be oss och er om att benådas, sade Tolokonnikova till tidningen Novaja Gazeta.

Demonstrationer har hållits på flera håll runtom i världen, däribland Stockholm, till stöd för punkgruppen, vars medlemmar riskerar mångårigt fängelsestraff för "huliganism" efter ett Putin-kritiskt framträdande i Moskvas Frälsarkatedral i februari, enligt de åtalades försvarsadvokater.

Andra aktivister väntas demonstrera till stöd för den ryska ortodoxa kyrkan, som de anser har kränkts av framträdandet.

54 procent är emot fängelsestraff

Enligt en oberoende undersökning från juli i år, gjord av Levada Center, anser 47 procent av de tillfrågade ryssarna att Pussy Riot gått över gränsen för ryska moralkoder. 54 procent av de tillfrågade tycker dock inte att de ska dömas till fängelse.

Publisert: