Nyheter

”De vill inte umgås”

Av: 

Nina Svanberg

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt var kritisk mot oppositionen i sitt sommartal:

– Man kan inte gå till val tyst, sade Fredrik Reinfeldt om Stefan Löfven (S).

Sommartalet började strax efter klockan 13.00. Ett par hundra åskådare förväntas befinna sig i publiken i Gustavsberg i Stockholm. Blå ballonger som det står "Fredrik" på, vajade i vinden.

Inledde med att prata om Syrien

Inledningsvis pratade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om situationen i världen, och särskilt då läget i Syrien.

– Vi är en av de största bidragsgivarna till den regionen och jag tycker att vi ska vara stolta över det. Syriska nationella rådet ska beredas möjlighet att hålla sitt nästa styrelsemöte här i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt.

Under talet i Gustavsberg pratade han även om en av de stora "samhällsutmaningarna".

– Det absolut svåraste är hur vi ska kunna möta människors vilja att jobba med att få plats på den svenska arbetsmarknaden. De som funderar på att anställa ställer allt högre krav. Man ska ha gedigen erfarenhet, och inte ha fyllt 25 år. Det är en utmaning. Varenda budget har vi försökt att sänka trösklarna för människor att kunna komma in i arbetslivet.

Kritisk till Löfven

Fredrik Reinfeldt passade på att skämta en del under sitt tal och var giftig i sin kritik mot oppositionen och Stefan Löfven.

– De vill inte umgås. Jag vet inte vem Stefan Löfven har lyssnat på, men nu har han ägnat sex månader åt att inte säga någonting.

Satsa på infrastruktur

I sitt sommartal nämnde statsministern särskilt tre områden.

– Det handlar om satsningar på infrastruktur, forskning och en sänkning av bolagsskatten, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det finns utrymme för en särskild satsning på kollektivtrafiken i Stockholmsregionen. Vi vill öka tempot för att bygga ut den blå tunnelbanelinjen så att den går ut till Nacka.

Det förslaget mottogs med stor entusiasm hos flera av åhörarna i Gustavsberg.

Satsningen skulle finansieras genom en höjning av trängselavgiften.

Fredrik Reinfeldt öppnar även för en översyn av den svenska järnvägen och att det ska skjutas till investeringar.

– Vi har försökt att lyssna på de kloka personer som säger att vi inte bara kan nyinvestera, man måste använda den infrastruktur man redan har. Sedan har vi lärt oss att mindre saker spelar stor roll, att man kan ha varma växlar för att motverka isbildning på järnvägen till exempel.

Öka forskningsanslagen

Enligt Fredrik Reinfeldt finns det utrymme i budgeten för att göra just de satsningar han nämner.

– Det är min ambition att ta ytterligare resurser till ökade forskningsanslag. Vi har lärt oss att de forskningsanslag som vi står för betyder väldigt mycket. Det är en första viktig prioritering.

Sänkt bolagsskatt

Angående en önskad sänkning av bolagsskatten:

– Detta spelar väldigt stor roll för hur företag resonerar och var man lägger produktion och investeringar och beskattning av vinster, sade Reinfeldt.

– Vi talar om en mycket omfattande skattebas i Sverige, det handlar om 100 miljarder kronor, som är viktiga för att finansiera bland annat infrastruktursatsningar. Därför måste man följa detta väldigt noga. Det var sant för några år sedan att vi hade låg och konkurrenskraftig bolagsskatt. Det är inte sant i dag, sade han.

"Ansvarsfulla förslag"

Aftonbladet sänder direkt därifrån.

– Det är ansvarsfulla förslag på det stora hela. Att satsa på forskning och infrastruktur är ju att rusta inför framtiden. En satsning på tunnelbanan är jätteviktigt för Stockholm och hela landet. Fungerar kommunikationerna här är det bra för hela landet, kommenterar Aftonbladets Lena Mellin som lyssnade till Reinfeldts presskonferens inför hans sommartal.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Elisabeth Marmorstein twittrar från sommartalet

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter