Bombhot stoppar rättegången mot Esa Ranos mördare

Foto: ÖVERLEVDE FÖRSTA ATTACKEN Esa Rano överlevde yxattacken i samband grannfejden 2008 – bara för att falla offer för en mördares kula i våras. Nu åtalas en 23-åring för dådet.
NYHETER

Rättegången mot Esa Ranos mördare har stoppats efter ett bombhot mot tingsrätten.

Nsd.se uppger att en 24-årig man från Haparanda gripits för hoten - ett huvudvittne i rättegången.

24-åringen skulle ha vittnat under rättegången. I stället greps han på baksidan av polishuset, under odramatiska former, skriver tidningen.

Vid 17-tiden höll polisen det första förhöret med mannen.

Hotade med bomb

Det var strax efter klockan 15 på torsdagen som en sekreterare på domstolen tog emot det hotfulla telefonsamtalet. En man sa att en bomb kommer att smälla vid tingshuset vid 16-tiden, skriver Norrbottens-kuriren på nätet.

Enligt tidningen avbröt mannen omgående samtalet utan att svara på några ytterligare frågor.

Samtalet fick tingsrättens chef, lagman Erik Graeske, att besluta om utrymning av tingsrättens lokaler vid polishuset i Luleå.

Söker igenom byggnaden

Polisen hävde avspärrningarna runt tingsrätten strax efter klockan 17. Under kvällen kommer lokalerna genomsökas av polisens bombtekniker.

Dagens hot är det andra som har riktats mot rättegången. På torsdagsmorgonen mordhotades den 23-årige man som står åtalad för det uppmärksammade mordet på Esa Rano. Det hotet resulterade i att polisen ökade sin närvaro under rättegången.