Polistillslag mot vapenverkstad – nio män häktade

NYHETER

Nio män har häktats misstänkta för att ha drivit en vapenverkstad i Sörmland.

Polisen har beslagtagit ett 30-tal vapen samt utrustning för att bygga om bland annat gaspistoler till skarpa vapen.

– Det här är en omfattande utredning och den kan komma att växa ytterligare, säger operationsledare Christoffer Wedelin.

Det började med att en man greps när Stockholmspolisen slog till mot vapenverkstaden den 24 januari tidigare i år.

Polisens omfattande utrednings- och kartläggningsarbete har därefter fortsatt och resulterat i att nio personer nu sitter häktade misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott samt i ett fall grov vapensmuggling.

”I vapenverkstaden har det vid tillslaget funnits ett flertal vapen, till stor del gaspistoler. Det återfanns vapen som var i alla stadier av en ombyggnadsprocess till skarpa vapen”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– När den typen av vapnen byggs om på det här sättet blir de livsfarliga. Det här är en omfattande utredning och den kan komma att växa ytterligare, säger Christoffer Wedelin, operationsledare för operation Max.

– Det går inte att se något annat syfte eller funktion med de vapen som byggs om än att de är tänkta för kriminellt bruk, fortsätter han.

Utanför Strängnäs

Tillslaget mot vapenverkstaden gjordes i Åkers styckebruk utanför Strängnäs i Sörmland.

Samtliga häktade är män i åldersspannet 24-60 år. En av männen är även häktad på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling i Värtahamnen, Stockholm.

Polisen i region Stockholms förstärkta arbete mot grovt våld och skjutningar går under namnet Max. Målet är att våldet ska minska, skjutningarna upphöra, antalet illegala vapen ska minska och handgranaterna ska bort.

Polisens råd: Så här ska du göra om du hör skottlossning 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Sörmland

Vapenbrott

Stockholm