Nyheter

”Måste komma till ett stopp”

Av: 

Fredrik Rundkvist

NYHETER

Justitieminister Beatrice Ask (M) om morden i Malmö

Justitieminister Beatrice Ask (M) har regerat skarpt på de senaste händelserna i Malmö.

– Så här får det inte vara. Det här måste naturligtvis komma till ett stopp, säger hon.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask.

Under morgonen har Beatrice Ask bland annat pratat med Rikspolischefen om läget i Malmö, berättade hon vid en kort pressträff på Rosenbad i morse.

Mordet i går kväll var det åttonde på två månader.

Malmöpolitikern Ilmar Reepalu (S) kräver nu att regeringen vidtar åtgärder för att stoppa våldsamheterna.

– Jag tänker inte stå i media och tala om vad Malmö kommun ska göra, men jag är övertygad om att det finns lokala politiker som har både idéer och kraft att bidra till utveckling av det arbetet, säger Beatrice Ask.

– Jag utgår från att Ilmar Reepalu kan samla den kraften också på den nivå i kommunen som är nödvändig i ett så här allvarligt läge.

Vad tänker du personligen göra nu?

– Jag tänker säkerställa att polisen har de resurser som krävs, jag kommer att följa arbete väldigt noga. Finns det behov av ytterligare insatser så kommer jag att se till att de kommer på plats. Jag kommer också att fortsätta hålla kontakt med Malmö för att se om det är ytterligare saker vi kan göra.

– Jag noterade tidigare att Ilmar Reeopalu tyckte att det skulle vara en särskild Malmökommission och annat. Jag tycke kanske att det är kommunen som ska hålla i den typen av samverkan. Men om Ilmar Reepalu vill ringa mig och har förslag på saker som vi behöver diskutera så är jag naturligtvis tillgänglig för det.

Vad vill du säga till de Malmöbor som känner sig rädda och oroliga?

– Att polisen och rättsväsendet gör allt vad de kan för att ingripa och åtgärda detta. Men också att det är viktigt att man samarbetar med polisen och ger polisen den information man har, så att man ska vara beredd att anmäla brott och också vittna.

Men är det inte rättsväsendets ansvar att ta hand om detta?

– Rättsväsendet är helt beroende av allmänhetens medverkan och samarbete. Därför har också polisen i Skåne ett arbete för att går så att allmänheten känner att det går bra, så att man känner sig trygg i de situationerna.

Hur har man skött det här hittills?

– Polisen arbetar intensivt med detta. Med tanke på de händelser som hänt på senare tid har det krävts extra insatser i Skåne, och det har man också fått. Det är poliser från hela Sverige som förstärker, men också expertis, eftersom vi har flera utredningar samtidigt som är väldigt komplicerade.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: