Kidnappade baby - fick 12 års fängelse

NYHETER

För 25 år sedan kidnappade Ann Pettway en 19 dagar gammal flicka och uppfostrade henne som sin egen dotter.

Nu döms hon till 12 års fängelse.

– Det gjorde verkligen ont, sade flickans pappa om sitt möte med kidnapparen i domstolen.

En sommardag 1987 gick Ann Pettway ensam in på ett sjukhus i Harlem, utklädd till sjuksköterska.

Med sig ut hade hon en 19 dagar gammal flicka. Joy Whites och Carl Tysons dotter.

– Det här var inte ett brott av girighet. Det här var inte ett brott av hämnd, sade domaren P. Kevin Castle innan han meddelade Pettways dom, enligt New York Times.

– Men det var ett själviskt brott, fortsatte han och beskrev det som "en förälders värsta mardröm".

Önskade hårdare straff

Föräldrarna var besvikna över domen och hade hoppats på ett hårdare straff. Åtminstone 23 års fängelse – lika länge som deras dotter Carlina White var spårlöst försvunnen, uppfostrad av en främmande kvinna.

– Jag är krossad i miljontals bitar, sade Joy White som sörjer över att hon bara hann vara med sin dotter i knappt tre veckor och "bada henne, tvätta hennes hår och sedan ge henne en flaska mjölk och vagga henne till sömns".

Familjen var på sjukhuset i Harlem den där sommardagen 1987 för att lilla Carlina hade fått hög feber. Där kidnappades hon av Ann Pettway som tog med sig Carlina på tåget hem till staden Bridgeport i den amerikanska delstaten Connecticut.

Löste fallet själv

Pettway döpte om flickan till Nejdra Nance och uppfostrade henne som sin egen dotter. Men Carlina kände sig aldrig hemma i familjen och undrade varför hon var så olik de andra.

Som tonåring blev Carlina själv gravid och frågade efter sitt födelsebevis, men Pettway hade inget och gav som förklaring att hon fått Carlina av en drogmissbrukande kvinna.

Först när Carlina var 23 år gammal löste hon på egen hand mysteriet kring sin födsel. På en hemsida med register över försvunna barn hittade hon ett foto på en liten flicka som var lik henne själv som barn.

Hon kontaktade organisationen bakom hemsidan och kunde så småningom återförenas med sina biologiska föräldrar. Ett DNA-prov bevisade att hon var den lilla flickan på bilden, Carlina White.

Bad om ursäkt

Enligt Pettways advokater var motivet till kidnappningen "inte girighet eller en vilja att skada utan en desperat önskan efter ett barn, kombinerat med depression och sorg över hennes misslyckade graviditeter".

– Jag är här i dag för att sona mitt brott och be om förlåtelse, sade Pettway i domstolen.

Maxstraffet för kidnappning i USA är livstids fängelse. Ann Pettway kommer att sitta bakom lås och bom i 12 år.