Gängledaren får livstid

Bernard Khouri, 31, ledaren bakom Södertäljenätverket, döms till livstids fängelse.

Ytterligare 15 personer döms till fängelse efter den omfattande gangsterrättegången i Södertälje.

– Han hade räknat med att bli fälld, säger Khouris advokat Fredrik Ungerfält.

Tjugo män stod åtalade för tre fall av mord, grov utpressning och människorov och en rad andra brott i det som har varit en av de mest omfattande utredningarna i svensk rättshistoria.

Beodrade morden

Utredningen omfattade bland annat det uppmärksammade dubbelmordet på bröderna Eddie Moussa, 26, och Yaacoub Moussa, 40, på spelklubben Oasen.

Södertäljenätverkets högsta ledare – Bernard Khouri – gav ordern om morden och greps på Roissy-flygplatsen den 10 februari.

I dag dömdes han för anstiftan till alla de tre morden, människorov och en rad andra brott, totalt nio stycken, till livstids fängelse.

"Räknade med att bli fälld"

– Han räknade med att bli fälld i någon form eftersom han fortfarande sitter häktad, säger Khouris advokat Fredrik Ungerfält.

Enligt honom kommer domen att överklagas.

– Vår uppfattning är att bevisningen inte uppfyller de höga krav som ställs i ett brottmål, vi kommer därför att begära att det prövas i hovrätten.

Den 20-åring som höll i pistolen vid mordet på en X-teammedlem 2009 döms för mord, medhjälp till mord och människorov till tolv års fängelse.

Familjen nöjd med domen

Totalt döms 18 av de 20 åtalade till fängelse, mellan livstid och fängelse i ett år och sex månader. Två av dem är dock så unga att de i stället för fängelse får sluten ungdomsvård. Två personer frikändes.

Enligt familjen Moussas målsägandebiträde Claes Borgström hade familjen höga förväntningar på domen.

– Det är deras uppfattning att Khouri och 20-åringen är de som legat bakom det här. Det har funnits kunskaper i Södertälje om det redan innan polisen gjorde sina gripanden, säger han och fortsätter:

– Det är tydligt att det här har gått åklagarens väg.

"Tillfredsställande"

Och åklagarna är nöjda med domen.

– Vi ser positivt på domen och tror att den delvis kommer att förhindra fortsatt utveckling av den grova organiserade brottsligheten i Södertälje, säger chefsåklagare Tora Holst vid Internationella åklagarkammaren Stockholm, i ett pressmeddelande.

– Det är tillfredsställande att tingsrätten på många sätt har gått på vår linje bland annat vad gäller resonemangen kring ett kriminellt nätverk och vad gäller motiven för morden, fortsätter Tora Holst.

Tre mord i kamp om kriminell marknad

I december 2009 sköts en man med anknytning till X-team, en supportergrupp till Bandidos, ihjäl på spelklubben Oasen i Södertälje. En förmodad vedergällning kom tre månader senare då medlemmar i Södertäljenätverket blev beskjutna. De överlevde, men en skadades allvarligt. I juli 2010 sköts sedan de två bröderna Moussa till X-teams ledare till döds på Oasen. Den ena brodern var fotbollsspelare i Assyriska.

Enligt polisen handlar konflikten om en kamp om den kriminella marknaden i Södertälje. Utöver morden omfattar åtalet mot de 20 männen vapenbrott, människorov och flera fall av grov utpressning.

Den 31-åriga påstådda ledaren Bernard Khouri – själv förnekar han att han ingår i ett nätverk – misstänks ha beställt de tre morden. Hans högra hand, en 20-årig man, ska ha hållit i vapnet vid det första mordet. De två personer som höll i vapnen när bröderna dödades har inte identifierats. Majoriteten av de 20 åtalade är misstänkta för delaktighet i morden.

Enligt åklagarna har nätverket god tillgång på vapen. Flera av männen är släkt med varandra. Många har, enligt deklarationsuppgifter, låga eller obefintliga inkomster.

Källa: TT

Publisert: