”Kvinnors kroppar ska alltid bedömas”

Publicerad:
Uppdaterad:

Stina Wollter om hur selfies och dans på instagram befriar

1 av 2

Stina Wollter vill vidga normen för hur kvinnor ser ut och beter sig – och hon gör det med dans på Instagram.

– Det ett sätt att ta kommando över hur kvinnors kroppar alltid ska beskådas och bedömas, säger hon när hon i kväll gästar Partiprogrammet.

Det var i somras som Stina Wollter, 51, till vardags konstnär och programledare i P4, lade upp sin första dansfilm, där hon dansar runt hemma i underkläder.

– Det hade länge växt ett trots i mig, ett trots mot ålders- och kroppsnormer. Men jag måste ju få finnas!

Den första dansfilmen har följts av många fler. Hennes följare jublar i kommentarerna och har dessutom följt efter själva – dansar framför kameran och publicerar dem under hashtaggen #dansaförStina. Hon får också massor med mejl.

– Det är kvinnor i alla åldrar som skriver, du skulle bli rörd om du läste. De negativa kommentarerna raderar jag, njutningsfullt, säger hon till Partiprogrammets Karin Magnusson.

Skillnad mellan män och kvinnor

För nej, alla tycker inte att det är okej att Stina Wollter dansar och lägger upp selfies på sig själv. Och att kvinnors och mäns avklädda kroppar bedöms olika blev hon varse när hon i ett inlägg lade upp en bild på dels Kim Kardashian och dels Zlatan. Hennes poäng var just att att medan män beundras så blir kvinnor i stället fördömda.

– Många följare förstod vad jag ville säga – men det var också många som tyckte att hon förtjänade allt fördömande hon fått för sin bild.

Partiprogrammet har låtit Inizio ställa frågan om huruvida man kan tänka sig att lägga ut en lättklädd selfie på sig själv. Bland kvinnorna svarade sju procent ja, medan 18 procent av männen kunde tänka sig det (totalt deltog 1014 personer i undersökningen).

Aftonbladet

Publicerad: