Två kvinnor åtalas för grovt koppleri i Uppsala

Två kvinnor misstänks ha bedrivit en bordellverksamhet i Uppsala.

Deras anställda ska ha sålt sex omkring 2000 gånger.

Nu åtalas kvinnorna för grovt koppleri och medhjälp till grovt koppleri.

I över ett års tid ska två kvinnor haft bordellverksamheter i två olika salonger för thaimassage i centrala Uppsala.

Där har de låtit sina anställda sälja sex mot betalning. Någonting som enligt åtalet har skett vid minst 2000 olika tillfällen.

– Vi anser att den här utredningen är rubust, säger åklagare Tomas Eriksson.

Ovanligt åtal

Kvinnorna som misstänks är i 40- respektive 20-årsåldern. Enligt åklagaren är det här ett ytterst ovanligt åtal, allra främst i Uppsala.

– Det har inte varit så många åtal av grovt koppleri, men i det här läget tror vi att det här är ett åtal som kommer att hålla, säger han.

Brottet bedöms som grovt eftersom det bedrivits i större omfattning och dessutom inneburit hänsynslöst utnyttjande av annan. En av kvinnorna åtalas för grovt koppleri och den andra åtalas för medhjälp till grovt koppleri, enligt åtalet.

Polisen hade span

Kvinnorna har suttit anhållna och häktade sedan 1 mars 2016, men båda förnekar brott.

Poliserna hade länge haft span på verksamheten och gjort upprepande besök för att se om de erbjöds att köpa sexuella tjänster. Kvinnorna kunde sedan gripas i samband med att polisen gjorde tillslag på flera platser i Uppland.

– Jag vill påpeka att alla som jobbat på salongerna inte har erbjudit sexuella tjänster och att alla som besökt salongerna inte heller har efterfrågat det, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN