Domen mot Fikru Maru – nästan 5 års fängelse i Etiopien

NYHETER

Kan dock släppas tidigare

Domen mot den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru som är fängslad i Etiopien meddelades under måndagen.

Maru döms till 4 år och 8 månaders fängelse, uppger SVT.

Han ska också betala runt 3 000 dollar i böter.

Foto: TT/Privat
Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i över tre år utan rättegång.

Det var i fredags som domstolen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba meddelade att den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru, 65, befunnits skyldig till anklagelserna om ”kännedom om korruption på ministernivå".

Anklagelserna är en del av ett större korruptionsmål, där den före detta tullministern står i centrum, och där domstolen anser att Maru är skyldig till att ha känt till att tullministern utövat påtryckningar mot åklagaren då ett tidigare mål mot Fikru Maru lades ner.

Beslutet om Marus dom har skjutits upp flera gånger under den senaste månaden.

Nästan 5 års fängelse

Under måndagsförmiddagen kom domen: Fikru Maru döms till 4 år och 8 månaders fängelse. Han ska även betala runt 3 000 dollar i böter, cirka 27 000 svenska kronor.

Fikru Maru har suttit fängslad sedan i maj 2013. För några veckor sedan flyttades han från högsäkerhetsfängelset utanför Addis Abeba till ett sjukhus där han nu vårdas för en kollapsad lunga. Hans tillstånd beskrivs som ”stabilt dåligt” och har försämrats sista tiden.

Riskerar att dö

Maru riskerar att dö om han inte snarast kan flygas ut ur landet för specialistvård, enligt hans advokat Hans Bagner, som varit mycket kritisk till hur Sverige har agerat i frågan.

Hans Bagners har tidigare sagt till TT att hans förhoppning är att domstolen ska utdöma ett straff som är kortare än de tre och ett halvt år som Maru redan suttit häktad.

– Ambitionen är nu att försöka se till att han kan åka hem, och hur det fungerar rent praktiskt med avräkningsfrågan vet jag ännu inte, säger Hans Bagner till TT.

Kan släppas tidigare

Enligt SVT:s utsände på plats i Etiopien har Maru stor möjlighet att släppas fri inom kort då han redan suttit i fängelse så lång tid.

Ett annat argument för ett frisläppande skulle kunna vara humanitära skäl – den etiopiska regimen sägs inte vilja att Maru ska dö under deras ansvar då det skulle ge dem dålig publicitet, enligt SVT.

Till SVT säger Margareta Sidenvall på ”Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa” att domen är katastrofal, rättsvidrig och en omöjlighet.

– Med tanke på hans hälsotillstånd kommer han inte att överleva den tiden. Om han ska överleva måste han släppas omgående.

UD känner till domen

Dottern Emy Maru, som kämpat för sin pappas frigivande under 3,5 års tid, säger till SVT att processen för villkorlig dom redan har påbörjats.

Hon medger även att det varit några tuffa år med pappan fängslad, men att det känns som att det nu närmar sig ett slut.

Utrikesdepartementet bekräftar domen, men säger att det fortfarande är oklart om en eventuell straffrabatt gör att Maru kan släppas inom kort.

– Vi konstaterar att man har fullföljt rättsprocessen, och fortsätter att framhålla att fortfarande återstår det akuta behovet av vård, och det kommer vi fortsätta ta upp i våra kanaler, att vi vill att han ska få omedelbar vård utifrån sitt tillstånd, säger Patric Nilsson på UD till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fikru Maru

Etiopien

Sverige