Klimatångest ger snabba duschar

NYHETER

I bland annat USA och Norge tycker fler att det är viktigt att leva klimatsmart än i Sverige. Men många svenskar oroar sig för klimatförändringar, duschar snabbt eller släcker lamporna.

– Vardagshandlingarna är ett bra första steg, säger Barbara Evaeus på WWF.

Nära 80 procent av svenskarna oroar sig för klimatförändringar och hur deras liv, barn och barnbarns framtid kommer att påverkas. Kvinnor har ett större engagemang än män, visar en undersökning från Världsnaturfonden WWF.

Flyktingsituationen och terrorism oroar dock de flesta.

– Det förvånar mig att fler är oroade över flyktingar som kommer till Sverige än för klimatet. Flyktingsituationen är mycket akut i dag men är kortvarig jämfört med klimatförändringarna som kommer att påverka oss mycket värre i framtiden, säger Barbara Evaeus, klimatkommunikatör på Världsnaturfonden WWF.

Inte lika oroade som kineser och amerikaner

Dessutom tycker människor i USA, Kina och Indien att det är mycket viktigare att leva klimatsmart än svenskar.

– Man lever med konsekvenserna av klimatförändringarna i dessa länder och drabbas av extrem torka och översvämningar redan i dag, säger Evaeus.

Trots att svenskar inte är lika engagerade i att leva klimatsmart så gör många enligt undersökningen miljösmarta val i hemmet varje dag för att minska den negativa inverkan på klimatet.

Flera har energieffektiviserat sina hem och planerar under det kommande året att dra ned på sin köttkonsumtion och bilåkning för att minska utsläppen av CO2.

– Man tar cykeln i stället för bilen och tåget i stället för flyget. Sammanlagt har alla dessa vardagliga handlingar en positiv inverkan på klimatet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM