Anders hittade en runsten i trädgården

1 av 4
NYHETER

Runstenen, 1000 år gammal, stod i en villaträdgård

Den hade varit spårlöst försvunnen sedan 1767.

– Jag har suttit på den många gånger på terrassen, säger Anders Kappel till Ekstrabladet.

Det har varit en lokalhistorisk gåta. Vad blev av runstenen som kallas Flarupstenen från Ydby?

Den har varit försvunnen i snart 250 år och mysteriet har gäckat experterna. Arkeologerna har trott att de aldrig skulle få se runstenen igen.

Nu har den hittats – i en villaträdgård i den lilla byn Boddum i Thy i norra Danmark.

Det var i måndags som arkeologer från Danmarks nationalmuseum och museet i Thy såg stenen med egna ögon - på Anders Kappels terrass.

Upptäcktes över en öl

Kappels har haft den 1 000 år gamla stenen på sin tomt i många år. Anders Kappels pappa Ole berättar att han upptäckte konstiga inristningar på sidan av den när han flyttade stenen till terrassen för 25 år sedan. Han misstänkte att de kunde vara runor.

– Den har legat på vår terrass sedan 90-talet och jag som liten har också suttit på stenen, säger Anders Kappel till danska Ekstrabladet.

Runstenen har också använts som saftbord men det var när Anders, hans pappa och en granne satt och njöt av en öl som grannen påpekade linjerna i stenen.

Flyttas till museum

Och i måndags kom arkeologerna till tomten.

_ Det är otroligt, den sågs sist gången 1767. Vi har en lokal arkeolog där, säger Henrik Schilling, pressansvarig vid Nationalmuseum i Danmark.

Runstenen är en del av en större runsten vid namn Flarupstenen och den kommer nu att registreras och flyttas till Heltborg museum där Thyborna får titta på den över påsken. Därefter transporteras de tre runstensfragmenten vidare till Nationalmuseum i Köpenhamn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Historia